CRNE SLUTNJE PREDRATNOG POLITIČARA: Nije dobro što se dozvolio takav brak između Tita i Jovanke

Piše Andrija Čolak

08. 06. 2022. u 18:00

ZA RAZLIKU od njih, jedan stari, predratni građanski političar koga su nove vlasti prihvatile kao nekompromitovanog i potrebnog saradnika i postavile za predsednika Savezne narodne skupštine, na jednom od prvih Jovankinih velikih putovanja uz Tita, na palubi broda "Galeb", nije pred Titovim najbližim saradnicima krio svoje nezadovoljstvo. Rekao im je:

ЦРНЕ СЛУТЊЕ ПРЕДРАТНОГ ПОЛИТИЧАРА: Није добро што се дозволио такав брак између Тита и Јованке

Objavljeno u istorijskom dodatku 06.06.2022.

"Nije dobro što ste dozvolili takav brak. On ne može da bude uspešan i imaće posledica za celu zemlju. Nije samo razlika u godinama starosti, nego i u intelektu i doći će jednog dana do naše bruke."

Prognoza starog Simića da će jednog dana doći do bruke zbog ovog braka morala je dugo da čeka da bi se ostvarila. Josip i Jovanka Broz živeli su, po svemu sudeći, u skladnom braku skoro dve decenije. Brak i odnosi između supružnika strogo su privatna stvar i deo njihove intime. U najmanju ruku nepristojno je zavirivati u njihovu privatnost. Ali, kada su u pitanju javne ličnosti, pogotovo takvog formata, onda ni njihovi supružnički odnosi ne mogu ostati u strogom domenu privatnosti. Jovanka Broz za koju su, eto, neki tvrdili da je živela kao malo koja kraljica na svetu, imala je tu nesreću da svoj brak nikada nije mogla da prepusti samo svojoj volji i volji svog bračnog partnera i onome što se i kako se oni međusobno dogovore. Oni, jednostavno, nisu mogli biti svoji, jer su bili deo jednog sistema, koji su sami gradili i vodili, ali čije su žrtve na kraju morali da postanu.

Saradnici i pratioci Josipa Broza uočavaju da Jovanka, osim rukovođenja svim personalnim poslovima u rezidencijama, pažljivo prati depeše Saveznog sekretarijata za inostrane poslove, a postaju joj pristupačni i drugi važni materijali, posebno Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu i Saveznog sekretarijata za unutrašnje poslove. Neki misle da je to izvan okvira kojim bi ona trebalo da se kreće, ne shvatajući činjenicu da supruga jugoslovenskog vođe, po prirodi svog položaja, mora da bude upućena i u politička pitanja.

JOVANKA BROZ je već svemoćni šef u rezidencijama i službama oko Tita. Aleksandar Ranković u svojim Beleškama koje su objavljene 2001, zapisao je da su mu tadašnji visoki finkcioneri i njegovi saradnici Petar Stambolić i Jovan Veselinov, posle jednog razgovora sa Titom okrivili Jovanku "za unošenje nemira, stvaranje atmosfere dvorskih udara i atentata na Tita i nju". Veselinov je čak to nimalo nežno prokomentarisao: "Ta seljačka popišulja oponaša grčku kraljicu i zamišlja sebe kao vladarku". A Ranković ovu epizodu u svojim bleškama komentariše: "Ona se zaista tako i ponašala. Sve to nije daleko od toga da kod Tita stvori opasna predubeđenja".

Petar Stambolić u svojim razgovorima sa istoričarom Vjenceslavom Glišićem iznosi indikativan zaključak: "Jovanka Broz mislila je da nasledi Tita i iz tih razloga morala je biti protiv Rankovića. Tu su bili i odnosi između Jovanke i Slavke, koji u najmanju ruku nisu bili dobri".

Jovanka Broz se, po svemu sudeći, posle 1964. sve više angažuje u političkim aktivnostima svoga supruga, o čemu, kako mnogi tvrde, svedoči i njen rastući uticaj na programe Titovih putovanja i turneja po zemlji i njeno neposredno učešće uz Tita na sastancima političkih aktiva u republikama i pokrajinama. Posebno se angažuje u organizovanju prijema pojedinih političkih saradnika i ličnih Titovih prijatelja. Sve se manje usteže da izrazi svoje mišljenje ili komentar o pojedinim političkim rukovodiocima, a tvrdi se da je u vreme studentskih događaja 1968. godine izrekla vrlo oštre primedbe na račun nekih rukovodilaca i njihove nesposobnosti da zaustave studentski bunt. A početkom 1974. godine, prilikom posete Indiji, Bangladešu i Siriji, sve je rešavala - smeštaj, ishranu, poklone, određivala ko će ići u prethodnicu, a neki svedoci tvrde da se mešala i u sastav političke delegacije.

Ironijom sudbine, baš na "Galebu" na kome je stari Simić predvideo neslavan kraj ovog braka, četvrt veka kasnije predsednik Predsedništva SFRJ Petar Stambolić, sekretar Izvršnog biroa Predsedništva SKJ Stane Dolanc, predsednik jugoslovenske vlade Džemal Bijedić i ministar odbrane general Nikola Ljubičić, uz pomoć Edvarda Kardelja ubedili su Tita da mu od Jovanke preti životna opasnost.

Većina fotografija u ovom „Istorijskom dodatku“  objavljuje se ljubaznošću autora knjige „ Tito i Jovanka - Od idile do pakla“  i njegovih kolega foto-reportera i njihovih porodica. Foto-reporteri: Stevan Kragujević, Matija Koković , Ivo Eterović, Jacik Kihlinger, Erik Koh, Milorad Mustapić, Nenad Stojanović. Arhive: Arhiv Josipa Broza Tita, Muzej istorije Jugoslavije, Nacionalni arhiv Holandije, Foto - zbirka Bele kuće Vašington, Arhiva autora i  „Novosti“ i „Borbe“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri