VUČELIĆ: Zapad se bije za komunističke granice, a sikće na komunizam

Novosti online

17. 03. 2022. u 09:01

GLAVNI i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Milorad Vučelić gostovao je u emisiji "Dobro jutro, Srbijo" na televiziji Hepi.

ВУЧЕЛИЋ: Запад се бије за комунистичке границе, а сикће на комунизам

Foto: Printscreen TV Happy

Vučelić govori o aktuelnim temama, situaciji u Ukrajini, ekonomskoj krizi u svetu.

- I Amerikanci i Zapad znali su da su u Nemačkoj postojali konclogori, gde su uništavani Jevreji. Oni danas mnogo brže izriču optužbe, nego što su za nemerljivo veće povode radili nekad. Velika je istorija tih kompromisa Zapada. I liberalizam i fašizam i nacizam su nastali na tlu Evrope, to su iz istog horizonta - rekao je na početku Vučelić.

- Jedino što je očigledno preteklo iz komunizma, a što je po ukusu Zapadu, jesu granice. Komunističke granice su za njih svetinja - kazao je glavni i odgovorni urednik "Novosti". - Imamo propast komunizma po svim šavovima, na opštu radost sveta, a granice su svetinja. To smo već iskusili na Jugoslaviji. Putin je na samom početku rekao - dekomunizacija, pored denacifikacije granica. Kod Srbije se dogodilo, sve vreme bombardovanja samo je Srbija na meti. A Jugoslavije je bila na meti jer je bila fabrika naroda. Pojavio se zapad koji se bije za komunističke granice i dan-danas, a sikće protiv komunizma - kazao je Vučelić.

On je rekao i da sankcije prema Rusiji kada su uvođene "kao i pokriće za Hladni rat i gvozdenu zavesu bio je komunizam, a oni su nišanili Rusiju".

O Zelenskom

Upitan da prokomentariše upoređivanje u američkim medijima Zelenskog sa Čerčilom i Ruzveltom, i da je on postao svetska istorijska ličnost, Vučelić je rekao:

- Evropa je nedostojna svojih velikih prethodnika, ona je pala u ruke prosečnih političara, koji nisu nalik ni De Golu, ni Šmitu, ni Brantu. Zamislite državnika koji kaže "ja sam se ohladio od Nato pakta"... Tragikomično je kada kažeš da se trude da laboratorije za biološko oružje počiste "pre nego padnu u ruske ruke, jer će oni to upotrebiti".

- Imam nekoliko prijatelja koji su, još kada se desio Bregzit, rekli da se očigledno u Evropi sprema rat, kad se Britanija izvlači iz toga - dodao je Vučelić i rekao da Evropa na situaciju u Ukrajini gleda sa stanovišta "evropocentrizma". - Oni ne shvataju da njihovi aršini i kriterijumi ne važe više. Evropa postaje neka vrsta američkog preziđa prema Rusiji, neka vrsta naoružanog logora. Centar sveta se možda seli na Istok. Evropa se pokazuje sa nedostojnim političarima, nema naslednika Čerčila, De Gola, Šmita, Branta. Nema političara tih dimenzija, to su mali ljudi, nesvesni. Merkelova je bila političar koja je to stanje držala.

Foto: Printscreen TV Happy

"Zapad nikada nije bio tako ideološki zatucan"

- Zapad nikada nije bio tako ideološki zatucan. Ovo je histerija, na delu je revizija istorije, falsifikovanje istorije. Ovo što se čini protiv Rusa je strašno - kaže Vučelić, koji dodaje da "oni u nama vide male Ruse".

- Ničim nas Rusija nije korumpirala, već nas je emotivno i intelektualno korumpirala literatura. Nije nas Rusija ničim podmitila. Ja sam Srbin, ali sa svojim opredeljenjima koja su možda proruska, ali nisu na osnovu neke dobiti - kazao je.

"Po čijem kriterijumu svet funkcioniše?"

Na pitanje "Po čijem principu svet funkcioniše?", Vučelić je kazao:

- Do sada po Zapadnom, dok se uvodi u krizu, a onda se, kao u otadžbinskom ratu, vodi po ruskom - rekao je glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti".

Vučelić je dodao da sankcijama Rusiji, diskreditovanjem Putina hoće da "amputiraju Rusiju". On je prokomentarisao i upoređivanje Miloševića i Putina u Zagrebu.

- Oni bi trebalo da znaju da su istorijske analogije nepouzdana zaključivanja, ako je samo o njima reč, ako nemaju kontekst. Imamo veliko iskustvo denacifikacije u zapadnoj i istočnoj Nemačkoj i ona je lošije sprovedena u istočnoj Nemačkoj. Već 1952. godine denacifikacija se u zapadnoj Nemačkoj pretvorila dobrim delom u rehabilitaciju. Ranije je trebalo mnogo više vremena da se neko nacifikuje, kao što je trebalo mnogo više vremena da se neko odnarodi... Oni su stvorili jednu nacističku vlast, oni su postavili jednu vrstu komesara u svakoj vojnoj formaciji, postavili su minska polja. Kako to da ta moćna ruska armija ne može da savlada njih, to je zato što su oni strašno naoružani. Oni su se spremali za nešto, za napad na Donjeck i Lugansk, nisu se oni spremali za odbranu svoje zemlje. Prošli su obuke, naoružani perfektno - kazao je Vučelić i dodao:

- Putin i Milošević su dva različita državnika. Na borbi protiv Miloševića se Rusija osvešćivala.  

- Evropa je stekla svoju moć i svojom kulturom, civilizacijom, vrednostima. Ona se te duhovnosti oslobodila, ona je sada delom teroristička destinacija, a delom će postati naoružano predviđe u borbi prema istoku, a istok će postati nešto što je realno - kazao je.

Foto: Printscreen TV Happy

"Oni hoće da amputiraju Rusiju, a hoće ruski gas do 2027."

- Oni uništavaju rusku kulturu, oni očekuju da amputiraju Rusiju. Ali očekuju da im Rusija daje gas do 2027. godine, dok oni ne uspostave alternativne oblike energije, da taj gas bude što jeftiniji, a da oni odvajaju što više para za oružje. Da Rusija njima pomogne u toj ruskoj histeriji da je oni amputiraju - rekao je i dodao da ovo "nije nešto što se iznebuha dogodilo".

- Zapad sam isušuje svoj vrednosni sistem, koji je veličanstven, Evropa naročito. Pojavljuju se svake godine neki bezlični lideri - kazao je Vučelić.

- Rusija i mi smo meta, a ne Kina, jer je ovde pravoslavlje na dnevnom redu, oni se boje duhovnosti - rekao je Vučelić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DREKA ZBOG POLICAJACA, MUK KADA SE PUCA U DECU: I privođenje pripadnika MUP tzv. Kosova na Jarinju potvrdilo licemerje Zapada