NE KRIJU DA ĆE NAPASTI "VALAČ": Kurti priprema preuzimanje trafostanice na severu Kosova i Metohije, tražio od Kfora da mu asistira

D. Z.

25. 01. 2022. u 07:00

U NASTOJANjIMA da potvrde svoj "suverenitet" na celoj teritoriji, vlasti u Prištini planiraju da uz pomoć specijalaca policije zauzmu strateški važnu trafostanicu "Valač" na severu Kosova i Metohije.

НЕ КРИЈУ ДА ЋЕ НАПАСТИ ВАЛАЧ: Курти припрема преузимање трафостанице на северу Косова и Метохије, тражио од Кфора да му асистира

Trafo stanica Valač / Fptp D. Zečević

Ove sulude planove, koji bi mogli južnu srpsku pokrajinu da gurnu u oganj novih sukoba, praktično su ofirali mediji na albanskom jeziku, koji su izvestili da su predstavnici vlade Aljbina Kurtija, na nedavnom sastanku sa pripadniciam Kfora, od ove međunarodne vojne misije tražili da im asistira prilikom upada u elektroenergetsko postrojenje. Pošto su internacionalne snage odbile takvu opciju, prištinske vlasti ostavile su mogućnost da to učini - policija!

Iz Kfora ovim povodom nisu želeli zvanično da se oglašavaju. Prištinski mediji na albanskom jeziku na Kosovu preneli su izjavu Kurtija, koji je kazao da "pokušava da dođe do rešenja za pitanje električne energije" odnosno da je "plaćanje računa za potrošnju struje na severu jedino moguće rešenje" koje će, kako je naveo, pokušati da reši sa "što manje štete i mirnim putem".

Istovremeno, povodom izjave o "neplaćanju struje" oglasio se direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji je istakao da "Kurti po ko zna koji put pokušava da plasira lažnu informaciju kako se struja na severu Kosova godinama ne plaća, kao i da činjenice govore suprotno, odnosno da je svaki kilovat potrošene električne energije svih ovih godina unazad uredno plaćen".

- Zvanični Beograd i EPS plaćali su struju koja je preko prenosnih sistema EMS stizala u četiri opštine na severu Kosova i Metohije - naveo je Petković.

I politički predstavnici Srba sa KiM, ali i žitelji severa pokrajine pomenutu Kurtijevu izjavu shvataju kao novu provokaciju i nameru sračunatu kao alibi za novi upad kosovske policije u ovaj deo pokrajine, kao što je to bio slučaj oktobra meseca proše godine, kada je na desetine Srba povređeno, a teško ranjen Srećko Sofronijević iz Zvečana.

- Već više od 20 godina živimo u neizvesnosti, jer malo-malo, pa nam prete ili upadima ili zauzimanjem "Valača". Ali, ako ima pravde, nedopustivo bi bilo da Albanci zauzmu ovu trafostanicu, jer je oni nisu ni gradili - ističu žitelji Žitkovca, srpskog sela u čijoj blizini se nalazi pomenuti objekat, koji iz bezbednosnih razloga povremeno obilaze i pripadnici Kfora.

Sedamdesetdvogodišnji Milija Milojević iz ovog mesta, vlasnik imanja na kojem se nalazi trafostanica, podsetio nas je nedavno da je ona sagrađena 1954. godine i da su je gradili Srbi. Da je strateški važna za opstanak našeg naroda na severu Kosmeta, ukazuje i činjenica da se iz "Valača "strujom snabdeva oko 85 osto domaćinstava u tom regionu.

KILOVATI I PREKO "GAZIVODA"

RADNICI na trafostanici "Valač", Srbi sa severa, iz razumljivih razloga, ne žele da govore za medije. Inače, osim iz Novog Pazara i Obilića, u trafostanicu "Valač" struja stiže i iz hidroelektrane "Gazivode", udaljene tridesetak kilometara. Ova hidrocentrala, naime, dopunjuje sistem u slučaju prekida u snabdevanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a