ŠTA NAM SPREMA BERLIN? Srbija spomenuta u koalicionom sporazumu tri stranke koje će formirati nemačku vladu

Tanjug

24. 11. 2021. u 17:07

U KOALICIONOM sporazumu tri stranke koje će, na čelu sa Olafom Šolcom formirati novu vladu Nemačke, izražava se podrška evropskim integracijama Zapadnog Balkana.

ШТА НАМ СПРЕМА БЕРЛИН? Србија споменута у коалиционом споразуму три странке које ће формирати немачку владу

Foto Shutterstock

U sporazumu socijaldemokrata, zelenih i liberala, napisanom na 177 stranica, u delu koji se odnosi na ovaj region, ističe se da buduća vladajuća koalicija podržava proces pristupanja Evropskoj uniji regiona Zapadnog Balkana, kao i "za to neophodne reforme radi ispunjavanja Kopenhaških kriterijuma".

- U ovim okvirima jačaćemo civilno društvo i podržati dalje korake ka približavanju - navodi se u sporazumu koji je objavio je "Špigl".

Stranke nove nemačke koalicije smatraju da Albanija i Severna Makedonija treba da otvore prva poglavlja o približavanju EU, da treba usvojiti "viznu liberalizaciju" za lažnu državu Kosovo i nastaviti pristupni pregovori sa Crnom Gorom i Srbijom.

Navodi se, takođe, da nova nemačka koalicija podržava dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uz posredovanje EU, kao i napore radi postizanja trajnog mira u Bosni i Hercegovini zasnovanih na očuvanju teritorijalnog integriteta i prevazilaženju etničkih podela.

Paralelno sa pristupnim pregovorima, Evropska unija mora da poboljša svoje kapacitete za prihvatanje novih članica, navodi se u delu sporazuma koji govori o Zapadnom Balkanu.

BONUS VIDEO: Eksplozija kod Leštana u fabrici EDePro

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)