SRBIJA NE PREGOVARA PRED PIŠTOLJEM UPERENIM U ČELO: Vulin - Nikada se više neće ponoviti martovski pogrom

Novosti online

24. 09. 2021. u 10:22

MINISTAR unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da je jaka Srbija garant bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji i da se više nikada neće ponoviti martovski pogrom Srba iz 2004. godine.

СРБИЈА НЕ ПРЕГОВАРА ПРЕД ПИШТОЉЕМ УПЕРЕНИМ У ЧЕЛО: Вулин - Никада се више неће поновити мартовски погром

Foto: Tanjug

- Kao što je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, novi martovski pogrom, da kolone izbeglica beže pred kamom i jamom, pred silom, a da Srbija gleda u nebo i ćuti, više se nikada neće dogoditi. Srbi na Kosovu i Metohiji nisu sami, imaju Srbiju - naglasio je ministar Vulin u jutarnjem programu televizije „Pink“. 

Ministar je istakao da će srpska Žandarmerija ispuniti svako naređenje predsednika Vučića, da je spremna, obučena, tehnički opremljena, ali što je najvažnije visoko motivisana, da odbrani svoj narod gde god je potrebno. 

Komentarišući poziv Evropske unije da obe strane spuste tenziju, ministar je istakao da se flagrantno krši Briselski sporazum i naglasio da je suštinsko pitanje da li reč Evropske unije ima neku težinu i da li išta vredi. 

- Gde je reč Evropskoj uniji? Obični lažovi čija reč ništa ne važi i koji ne poštuju svoj potpis. Evropska unija vredi koliko vredi njen potpis. Gde je Zajednica srpskih opština, devet godina vas čekamo. Devet godina čekamo da poštuju svoj potpis, slušamo kako su svetski faktor, a ne mogu jednog Kurtija da nateraju da poštuje ono što su oni dogovorili sa nama - rekao je ministar Vulin i dodao da Briselski sporazum ako ne važi, onda ne važi u celini. 

Kako je ocenio, cilj Prištine je da se destabilizuje ceo region i da se privuče pažnja zapadnih aktera, da se pokaže Srbima da treba da odu i da Aljbin Kurti, koji je, kako je rekao, čovek kome nije stalo do mira i koji je opasan u svom strahu, pred lokalne izbore dobije još neki glas. 

Ministar je naglasio da ako Priština hoće da razgovara moraće da povuče Rosu sa Severa Kosova.  

- Srbija ne pregovara pred pištoljem uperenim u čelo. Ako treba neko da se igra silom, Srbija je malo moćnija nego Kurti sa šakom razbojnika. Ali mi to nećemo, zato što smo odgovorni i vodimo računa o svakome ko živi na prostoru autonomne pokrajine Kosova i Metohije - istakao je ministar Vulin i naglasio da Srbija želi mir na prostoru južne pokrajine. 

Na konstataciju da KFOR nije reagovao na ponašanje Prištine, ministar je naveo da je reč o NATO formaciji, koja je stvorila nezavisno Kosovo. 

Ocenio je da je Srbija pod Borisom Tadićem i Vukom Jeremićem napravila istorijsku grešku kada je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija dopustila da se umesto UNMIK-a, koji je imao status neutralnosti, na KiM uvede Euleks.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)