KOMITE TRAŽILE POMOĆ STRANACA: Dok se čeka potpisivanje temeljnog ugovora SPC i Crne Gore, sa Cetinja se žale međunarodnoj zajednici

V. K.

14. 09. 2021. u 08:00

TAČKA na tekst Temeljnog ugovora, koji Srpska pravoslavna crkva treba da potpiše sa Vladom Crne Gore, mogla bi da bude stavljena na narednoj sednici Sinoda SPC, a druga opcija je da usledi nova korekcija njegovih dvadeset članova.

КОМИТЕ ТРАЖИЛЕ ПОМОЋ СТРАНАЦА: Док се чека потписивање темељног уговора СПЦ и Црне Горе, са Цетиња се жале међународној заједници

Foto: Novosti

U Podgorici se nezvanično pominje termin sednice - 23. septembar. Patrijarh srpski Porfirije je, ranije, obavestio premijera Zdravka Krivokapića da je predložene izmene uputio određenoj stručnoj komisiji koja će ih razmotriti po okončanju sezone godišnjih odmora, a stručno mišljenje će dati Sinod, koji ima poslednju reč po ovom pitanju.

Juče su "Vijesti" objavile da su imale uvid u nacrt Temeljnog ugovora koji je Vlada Crne Gore uputila patrijarhu Porfiriju, navodeći da se nigde više ne pominje naziv Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, a samo u preambuli na dva mesta - Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori.

"Novosti" su ranije imale saznanja da u tekstu ugovora nema stavke koja je bila sporna političarima u Crnoj Gori, u kojoj se navodi da se ne može graditi nijedan verski pravoslavni objekat u Crnoj Gori bez saglasnosti nadležnog arhijereja SPC, kao i odredba o SPC kao tradicionalnoj verskoj zajednici sa istorijskim kontinuitetom. U preambuli ugovora, koja nije pravno obavezujuća, navodi se da ugovor sklapaju Vlada Crne Gore i SPC i navodi da je hrišćanska crkva na prostoru današnje Crne Gore prisutna od "apostolskih vremena i njenog kontinuiteta kroz istorijsko pravoslavno i crkveno ustrojstvo od osnivanja Zetske, Budimljanske i Humske episkopije 1219. godine", te da SPC u Crnoj Gori čine četiri eparhije. Izbrisana je i tačka da se u Temeljnom ugovoru kao neradni dani za pravoslavne hrišćane predviđaju i verski praznici koji nisu propisani Zakonom o državnim i drugim praznicima. Sporna je bila i odredba u članu 12 kojom bi se država obavezala da u roku od jedne godine uz saradnju sa SPC i drugim verskim zajednicama pripremi zakon kojim bi se regulisalo pitanje povraćaja i obeštećenja, odnosno restitucije pokretnih i nepokretnih dobara koja su nacionalizovana bez pravične naknade.

Foto Petar Milošević

Patrijarh Porfirije

Temeljni ugovor našao se u senci nemilih cetinjskih događaja prilikom dolaska patrijarha Porfirija na dan ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjski manastir. Tenzije su nastavljene novim komitskim skupom na Dvorskom trgu pre dva dana koji su obeležili neskrivena mržnja prema Srbima u Crnoj Gori, Srbiji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. U takozvanom belvederskom proglasu pozivaju međunarodnu zajednicu da se nepristrasno i jasno uključi u odbranu građanskih prava svih građana ove zemlje "koji ne prihvataju radikalnu i šovinističku ideologiju Srpskog sveta, te izvrši pritisak na aktuelnu vlast koja ovu zemlju iz Evrope vodi u podzemlje Vučićevog Srpskog sveta". Traže da premijer Krivokapić i potpredsednik Vlade Dritan Abazović podnesu ostavke zbog "odgovornosti za represiju i nezapamćeno nasilje nad svojim građanima", a odgovorni iz bezbednosnog sektora "zbog zaloupotrebe policijskih i vojnih resursa protiv svojih građana, a u korist crkvene organizacije tuđe države".

PATRIJARH PORFIRIJE: NE MOŽETE DA SPREČITE DA POSTOJIMO

OSVRĆUĆI se na događaje u Crnoj Gori prilikom ustoličenja mitropolita Joanikija, patrijarh Porfirije rekao je da su neki hteli najjednostavnijom zamenom teza da spreče čist verski čin.

- Sprečavan je paljenjem guma, bacanjem kamenica, taj "mirni protest" je hteo da spreči ono što je Ustavom zagarantovano, što je zagarantovano Poveljom UN - pravo na versku slobodu. Nemamo ništa protiv, možete da protestujete, to je vaše pravo, ali da sprečavate da postojimo, da se odreknemo svoje duše, to naprosto nije moguće - kazao je Porfirije.

Patrijarh kaže da SPC ne želi da utiče ni na jednu grupu ljudi koja se organizuje kao molitvena zajednica i dodaje da takve zajednice mogu da pokušaju i da otmu duhovni identitet od SPC, ali to nije moguće učiniti i nema razloga braniti se od toga.

- Zamenom teza na silu je neko hteo da nas spreči da dođemo u svoju kuću, hoteći da prikaže da kada mi pokušamo, vodeći računa da nikoga ne povredimo, da uđemo mirnim putem u svoju kuću, budemo proglašeni za nasilnike. Odrekli smo se svega, narodu rekli da ne dolazi na Cetinje - naveo je patrijarh.

Vlada CG

Zdravko Krivokapić

KRIVOKAPIĆ SA ŠEFOVIMA STRANAKA VLADAJUĆE VEĆINE

NIKO nije jači od države, a odredbe pravnog sistema moraju važiti za sve bez izuzetka, poručeno je sa sastanka predsednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića sa predstavnicima parlamentarne većine. Kako je saopšteno iz Vlade, na sastanku je razgovarano o aktuelnim dešavanjima u zemlji.

- Na sastanku je konstatovano da imaju jedinstven stav o neophodnosti smirivanja aktuelne političke situacije uz poštovanje Ustava i zakona Crne Gore. Sa sastanka je poslata jedinstvena poruka da niko nije jači od države i da odredbe pravnog sistema moraju važiti za sve bez izuzetka - saopšteno je iz Vlade.

U zajedničkom saopštenju premijera i predstavnika parlamentarne većine, ističe se da "ko nije spreman da istraje na tom putu nije ni dostojan povjerenja koje su nam dali građani 30. avgusta 2020. godine".

Na sastanku su bili Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora), Slaven Radunović (Nova srpska demokratija), Dragan Ivanović (SNP), Branko Radulović (PzP), Momo Koprivica (Demokrate) Maksim Vučinić (RP), Miloš Konatar (URA) i Srđan Pavićević (Civis).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)