KOMŠIĆ UPOZORAVA: Blokade mogu da se odraze na budućnost BiH predstavljaju opasnost i za region i Evropu!

Tanjug

05. 09. 2021. u 22:50

PREDSEDVAJUĆI Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas da destabilizacija BiH može da predstavlja opasnost, ne samo za region, već i za čitavu Evropu i izrazio uverenje da će BiH postati članica EU i NATO.

КОМШИЋ УПОЗОРАВА: Блокаде могу да се одразе на будућност БиХ представљају опасност и за регион и Европу!

Foto: AP Photo/Darko Vojinović

Komšić je na simpozijumu "Evroatlantska perspektiva Bosne i Hercegovine", koji je organizovao visokog predstavnik Kristijan Šmit, rekao da "retrogradne politike nastoje blokadama da zaustave realizaciju" tih ciljeva, prenosi Klix.ba.

- Te blokade, kao što ste i sami rekli, nisu izraz političke mudrosti nego političke slabosti - rekao je Komšić.

On je ocenio da diplomatski odgovor na, kako je naveo, "aktuelne blokade, koje se mogu odraziti na ukupnu evroatlantsku perspektivu i budućnost BiH", mora da bude odlučan i nedvosmislen.

- Evropatlantska perspektiva BiH nije samo u interesu naše države nego u opštem interesu mira i stabilnosti u čitavom regionu, pa i u celoj Evropi - rekao je Komšić.

Tvrdi i da je zajednički politički interes EU i BiH zaustavljanje, kako se izrazio, "nazadnih političkih namera onih političkih snaga koje ne priznaju međunarodne konvencije i postupaju suprotno od opšteg interesa svih koji žele mir, sigurnost i stabilnost".

- U Predsedništvu BiH imate partnera koji će predano raditi na ispunjavanju međunarodno preuzetih obaveza države BiH uprkos tome što jedan od članova Predsedništva BiH te obaveze smatra, najblaže rečeno, fakultativnim - rekao je Komšić aludirajući na srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

On je izrazio uverenje da Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) "može biti faktor koji će pomoći BiH u procesu evroatlantskih integracija" ukoliko njen angažman, kako je naveo, bude prožet doslednim zastupanjem pozitivnog nasleđa OHR-a "koje se pre svega ogleda u setu zakona koji su omogućili minimum demokratije u BiH".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri