SRBIJA I U OTEŽANIM USLOVIMA UNAPREĐUJE SARADNJU SA UN: Ministar Stefanović se sastao sa pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija

Novosti online

02. 09. 2021. u 15:49

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za evropska, centralnoazijska i američka pitanja u upravama za politička i pitanja izgradnje mira i multinacionalnih operacija Miroslavom Jenčom.

СРБИЈА И У ОТЕЖАНИМ УСЛОВИМА УНАПРЕЂУЈЕ САРАДЊУ СА УН: Министар Стефановић се састао са помоћником генералног секретара Уједињених Нација

Foto: Ministarstvo odbrane

Na početku sastanka, ministar Stefanović istakao je da su Ujedinjene nacije za Srbiju najznačajnija međunarodna organizacija, posebno važna po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije koje je naš prioritet. Takođe, kako je ocenio, dobra saradnja sa Kancelarijom UN u Beogradu je od ključnog značaja, imajući u vidu da je ona glavni kanal komunikacije sa Misijom UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK).

Ministar odbrane je naglasio da Srbija i u uslovima pandemije korona virusa nastavlja da unapređuje saradnju sa UN u oblasti multinacionalnih operacija i doprinosi održavanju međunarodnog mira i bezbednosti, kao i da posebnu pažnju posvećuje angažovanju vojnomedicinskih kapaciteta u multinacionalnim operacijama UN.

On je podsetio i da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbija prihvatili koncept rodne ravnopravnosti kao jedno od svojih strateških opredeljenja i istakao da će nastaviti da planski sprovode mere za povećanje zastupljenosti žena i njihovo ravnopravno učešće u realizaciji svih zadataka.

Pomoćnik generalnog sekretara UN Jenča izrazio je zadovoljstvo što Srbija, čak i u otežanim uslovima pandemije, nastavlja da unapređuje saradnju sa UN u oblasti multinacionalnih operacija i aktivnim učešćem doprinosi očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti. On je posebno ukazao na značaj angažovanja pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnoj operaciji UN u Libanu i u Centralnoafričkoj Republici.

Prema njegovim rečima, Srbija raspolaže značajnim resursima koji doprinose izgradnji kapaciteta za angažovanje u mirovnim operacijama i u tom smislu izdvojio je naš Centar za mirovne operacije, sertifikovan od strane UN, i Centar za obuku jedinica za multinacionalne operacije u bazi „Jug“.

On je istakao da Ujedinjene nacije pridaju veliku važnost radu UNMIK, posebno imajući u vidu da je on na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN garant statusne neutralnosti međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji.

Pomoćnik generalnog sekretara UN Jenča pohvalio je, ovom prilikom napore Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u implementaciji Rezolucije SB UN 1325 i istakao činjenicu da je Srbija već ispunila oba cilja definisana od strane UN-a koji se odnose na učešće žena na pozicijama štabnih oficira, vojnih posmatrača, kao i unutar kontingenata u multinacionalnim operacijama.

On je ocenio i da Srbija ima vodeću ulogu u borbi protiv COVID-19 u regionu, kako kroz uspešan proces vakcinacije sopstvenog stanovništva, tako i kroz donaciju velikog broja vakcina i medicinske zaštitne opreme zemljama u okruženju i stvaranjem uslova za imunizaciju i stranih državljana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!