PREMIJERKA PREDVODI DELAGACIJU: Sutra međuvladima konferencija EU-Srbija

Tanjug

21. 06. 2021. u 11:53

PREMIJERKA Ana Brnabić predvodiće sutra delegaciju Srbije na međuvladinoj konferenciji EU-Srbija, potvrđeno Tanjugu u Briselu.

ПРЕМИЈЕРКА ПРЕДВОДИ ДЕЛАГАЦИЈУ: Сутра међувладима конференција ЕУ-Србија

Foto Tanjug

Pored premijerke, u delegaciji Srbije biće i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasadorka Srbije pri EU, Ana Hrustranović.

Na čelu delegacije EU biće visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost, Žosep Borelj, a sastanku će prisustvovati i komesar za proširenje Oliver Vraheji, kao i ministri zemlja članica EU zaduženi za evropske poslove.

U Briselu pred Međuvladinu konfrenciju sa Srbijom kažu da je u pitanju politički dijalog posvećen primeni nove metodologije pristupanja na pregovore Srbije o članstvu u EU.

Ocenjuje se da će ovo biti prilika i za zvaničan početak primene nove metodologije sa Srbijom, posebno u delu koji se odnosi na jače političko upravljanje, odnosno veću interakciju Srbije sa zemljama članicama o prioritetima u procesu pristupnja.

- Namera je da ovim damo novi zamah pristupnim pregovorma i očekujemo da to označi novu prekretnicu u pregovorma sa Srbijom - navodi visoki EU zvaničnik.

Očekuje se da se na Međuvladinoj konfrenciji konstatuje šta je Srbija postigla u reformskom procesu, posebno u oblasti vladavine prava.

Prema informacijma Tanjuga, ministri EU su se prijavili sa pitanjima koja se odnose na situaciju i pripremljenost Srbije kada jer reč o svih šest klastera.

Sa druge strane, delegacija Srbije namerava da od zemlja članica čuje koja su to njihova očekivanja kada je reč o reformskom procesu Srbije, ali da i dobije odgovor na to šta Srbija može da očekuje od nove metodologije.

U Briselu naglašavaju da se na konfrenciji 22. juna u Luksemburgu "neće otvarati niti zatvarati poglavlja", ali da bi Srbija tokom godine mogla da otvori klaster ukoliko ispuni uslove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAŠE JE DA SNAŽIMO, JAČAMO, EKONOMSKI NAPREDUJEMO I RASTEMO: Predsednik Vučić se oglasio posle vežbe Vihor 2024 (FOTO)