BRNABIĆ O SASTANKU U ANTALIJI: Priština se danas pozvala na Briselski sporazum

Tanjug

17. 06. 2021. u 17:39

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su plenarni sastanak Procesa saradnje JIE u Antaliji obeležile dve stvari - činjenica da je i Priština glasala za sve dokumente iako je u njima Kosovo označeno sa zvezdicom, kao i to što se predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani u jednom trenutku pozvala na Briselski sporazum.

БРНАБИЋ О САСТАНКУ У АНТАЛИЈИ: Приштина се данас позвала на Бриселски споразум

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Na sednici su usvojene zajednička Deklaracija kao i Strateški dokument za Jugoistočnu Evropu, kao i godišnji izveštaj Saveta za regionalnu saradnju.

- Meni je važno da su svi dokumenti usvojeni, jer mogu biti usvojeni samo jednoglasno. Da je bilo ko glasao protiv, ne bi mogli da se usvoje. Zanimljivo je da Vjosa Osmani, iako je izrazila rezervisanost, nije glasala protiv, niti je bila uzdržana - rekla je Brnabić.

Dodala je da, primera radi, u Strateškom dokumentu na svakom mestu gde se pominje Kosovo, ono nije smo sa zvezdicom, već i sa fusnotom. Pored toga, kako je rekla, zanimljivo je da se Osmani čak u jednom trenutku pozvala na Briselski sporazum i rekla da po njemu ne ide fusnota svaki put, već samo prvi kad se pominje Kosovo.

- Sada vidimo da se pozivaju na Briselski sporauzm, a kada im ne odgovara, onda to ne postoji...To je takva politika koja ne prestaje da iznenađuje sa skupa na skup. Čula sam danas da se Osmani poziva na Briselski sporazum i ne mogu da sakrijem sreću i nadam se da će se konačno vratiti Briselskom sporazumu, pre svega da Priština formira Zajednicu srpskih opština - rekla je Brnabić.

To je, kaže, danas bilo konstruktivno sa njihove strane, i potpuno suportno svemu što se čulo u prištinskom parlamentu - da neće dopuštati usvajanje takvih dokumenata.

- To su dve stvari koje su obeležile ovaj skup za mene - rekla je Brnabić.

 

VUČIĆU JOŠ JEDAN POZIV DA ŠTO PRE POSETI TURSKU

Premijerka Brnabić izjavila je da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao predsednika Srbije Aleksndra Vučića da što pre poseti Tursku.

- Bio je jako dobar sastanak sa Erdoganom, treba da prenesem mnogo pozdrava predsedniku Vučiću kojem je još jednom upućen poziv da što pre poseti Tursku - rekla je Brnabić novinarima u Antaliji.

Kako je rekla, dogovorena je skorašnja poseta ministra spoljnih poslova Turske Mevluta Čavušoglua Srbiji, koja će, nada se, biti realizovana do kraja avgusta. Dodala je i da je Erdogan sa mnogo emocija govorio o poslednjoj poseti Srbiji. Prema njenim rečima, razgovarali su o daljoj političkoj i ekonomskoj saradnji.

Brnabić je navela da je trgovinska razmena Srbije i Turske 2020. godine dostigla rekordnih 1,320 mlrd evra. Navela je i da je Erdogan pričao o dodatnom interesovanju turskih investitora za Srbiju. Na pitanje o turskim investicijama, ona je rekla da su investitori iz te zemlje na mnogo načina bili posebni i specifični, jer su dolazili u najnerazvijenije delove Srbije, gde su bila najpotrebnija radna mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)