BESRAMNA PROVOKACIJA ALJBINA KURTIJA: "Ne može ZSO, može planinsko udruženje"

Tanjug

17. 06. 2021. u 11:58

PREMIJER privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da zahtevi za jednoetničko udruživanje poput Zajednice srpskih opština, ne dolaze od običnih ljudi, već od političara i severnih suseda, prenosi Koha.

БЕСРАМНА ПРОВОКАЦИЈА АЉБИНА КУРТИЈА: Не може ЗСО, може планинско удружење

Foto: Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP/Depositphotos

Ponovio je da tzv. Kosovo ne može imati udruženje na etničkoj osnovi, kako je definisano i presudom Ustavnog suda iz 2015. godine.

Komentarišući izjavu američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta da tzv. Kosovo ima obavezu da uspostavi ZSO, Kurti je rekao da tzv. Kosovo ima funkcionalnu Asocijaciju opština.

- Ne mislim da je u pravnom i ustavnom poretku (tzv.) Kosova moguće udruženje na etničkoj osnovi. Može postojati udruženje opština na razvojnoj osnovi, može biti na geografskoj osnovi, poput planinskog udruženja "Rugovo". Udruženje na etničkoj osnovi ne može proći ni u smislu duha, ni slova Ustava (tzv.) Kosova. I praktično tako nešto je rečeno presudom Ustavnog suda objavljenom 23. decembra 2015 - rekao je Kurti. 

Dodao je da tzv. Kosovo podržava prava manjina i da je protiv marginalizacije ili diskriminacije.

- Čini mi se da zahtev za etničkim udruživanjem, koji je aktuelan već skoro deceniju, ne potiče od običnih ljudi, već li od političara i naših severnih suseda - rekao je Kurti.

Kosnet je izjavio da tzv. Kosovo ima obavezu da uspostavi ZSO i da obe strane u dijalogu imaju obavezu da poštuju postignute dogovore i obaveze.

Ranije danas je ambasador Velike Britanije u Prištini Nikolas Abot izjavio je da njegova zemlja podržava Zajednicu srpskih opština, jer je njeno formiranje potpisano u sporazumu tokom dijaloga Beograda i Prištine, preneli su prištinski mediji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)