UOČENE VELIKE PRAVNE GREŠKE U PREDMETU: Sudija Nijambe o suđenju Ratku Mladiću - nijedna žalba nije odbačena jednoglasno

Novosti online

08. 06. 2021. u 18:05

NIJEDNA žalba odbrane nekadašnjeg generala vojske Republike Srpske Ratka Mladića, nije odbačena jednoglasno, navode se u mišljenju sudije Priska Matimbe Nijambe, povodom izricanja drugostepene presude u Hagu.

УОЧЕНЕ ВЕЛИКЕ ПРАВНЕ ГРЕШКЕ У ПРЕДМЕТУ: Судија Нијамбе о суђењу Ратку Младићу - ниједна жалба није одбачена једногласно

Foto: EPA/ICTY

Sudija Nijambe je imala suprotno mišljenje u odnosu na druga četiri člana žalbenog veća, u vezi sa svim osnovima žalbe kojima je Mladićeva odbrana osporavala prvostepenu presudu.

Sudija Nijambe u svom izdvojenom mišljenju navela je da bi ona naložila da se Mladiću ponovi suđenje pred drugim sudskim većem.

- Imajući u vidu prirodu i težinu pravnih grešaka uočenih u ovom predmetu, za razliku od drugih članova Žalbenog veća, ja bih naredila da se Mladiću ponovi suđenje pred drugim prvostepenim sudskim većem, po svim tačkama optužnice, izuzev optužbe 6, za uzimanje talaca u udruženom zločinačkom poduhvatu - navela je sudija u izdvojenom mišljenju napisanom na 60-ak strana.

Sudije Panton i Ngum su imali suprotna mišljenja o odluci kojom je odbijena žalba tužilaštva koje je tražilo da se Mladić osudi za genocid u šest opština u BiH.

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu u popodnevnim satima objavilo je drugostepenu presudu Ratku Mladiću, prema kojoj je optužen na doživotni zatvor. Mladić će doživotnu robiju u početku služiti u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu dok haški sud ne donese odluku u kojem zatvoru će nastaviti služitenje kazne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a