VAŠINGTON HOĆE KOMPROMISNO REŠENJE: Dačić sa Palmerom o KiM, radu parlamenta, međustranačkom dijalogu, izmenama Ustava...

V. N.

05. 06. 2021. u 19:49

AMERIKA želi da se pronađe kompromisno rešenje za kosovsko pitanje i ne namerava da vrši pritisak na strane u dijalogu, podvukao je u subotu specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer u razgovoru sa predsednikom srpskog parlamenta Ivicom Dačićem.

ВАШИНГТОН ХОЋЕ КОМПРОМИСНО РЕШЕЊЕ: Дачић са Палмером о КиМ, раду парламента, међустраначком дијалогу, изменама Устава...

Metju Palmer i Ivica Dačić / Foto Tanjug

Na sastanku je bilo reči i o susretima koje je Mejtu Palmer imao tokom boravka u Prištini i istaknuto da SAD pruža punu podršku specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku i njegovim aktivnostima, saopšteno je iz Kabineta predsednika Skupštine. Dačić je rekao da su odnosi SAD i Srbije značajno unapređeni prethodnih godina.

- Kao predsednik Narodne skupštine nastojaću da jačam veze sa Senatom i Kongresom SAD - rekao je Dačić i podvukao važnost intenziviranja političkog dijaloga i realizaciju poseta na visokom nivou.

Na predlog Palmera, razgovarano je i o prioritetima rada Narodne skupštine, a Dačić je istakao snažnu rešenost da tokom svog mandata radi na osnaživanju uloge parlamenta. Informisao je sagovornika o procesu ustavnih reformi koji je u toku i obavestio ga o aktivnostima u okviru druge faze međustranačkog dijaloga i sastancima koje je imao sa predstavnicima Evropskog parlamenta.

I NA SLOVAČKU VRŠE PRITISAK

ŠEF države Aleksandar Vučić informisaće poslanike o dijalogu Beograda i Prištine, ali će forma i datum sednice tek biti definisani, potvrdio je u subotu Ivica Dačić.

On je za Pink kazao i da mu je slovački ministar spoljnih poslova preneo da se na pet zemalja koje nisu priznale tzv. Kosovo vrši pritisak uz argument da one treba da "naprave iskorak", ako to učini Kosovo:

- Pitao sam ga šta znači iskorak Kosova da bi ga neko nagradio? On kaže da ne zna, to im niko nije rekao. I šta sad, ako Kosovo kaže, mi ćemo da formiramo ZSO, treba da ga priznaju? To je smešno, Kosovo je to potpisalo 2013.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri