VULIN: Krivokapić sve pogazio, ne bih se začudio da se Srbi u CG opet okupe oko svoje Crkve

Novosti online

28. 05. 2021. u 15:12

ALEKSANDAR Vulin, ministar unutrašnjih poslova, reagovao je na odbijanje premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića da potpiše Temeljni ugovor sa SPC.

ВУЛИН: Кривокапић све погазио, не бих се зачудио да се Срби у ЦГ опет окупе око своје Цркве

Foto: Z. Jovanović

- Verovatno postoji nešto što je Krivokapić obećao Srbima u Crnoj Gori, a nije pogazio, verovatno postoji, ali za sada nije dokazano. Krivokapić bi da bira mitropolita, ali ne i da Srpskoj pravoslavnoj crkvi garantuje pravo na postojanje. Krivokapić sve vreme mandata pokušava da dokaže da je nastavljač politike Mila Đukanovića i u tome je vrlo uspešan. Nada koju su izborili Srbi u Crnoj Gori sve više bledi , ne bih se začudio da se Srbi još jednom okupe oko svoje crkve - rekao je Aleksandar Vulin za "Novosti".

Podsećamo, jedini razlog dolaska predsednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića u Patrijaršijski dvor u Beogradu bio je potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Crne Gore, ali je on izneo nove razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti, saopšteno je iz SPC.

U saopštenju koje je objavljeno na sajtu SPC navodi se da je patrijarh Porfirije u četvrtak uveče primio Krivokapića, a da su sastanku prisustvovali članovi Sinoda, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop šumadijski Jovan i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Predstavnici Sinoda SPC i Vlade Crne Gore su četvrtak pre podne u potpunosti usaglasili tekst Temeljnog ugovora, navodi SPC i dodaje da su predstavnici Vlade iz Podgorice potvrdili da će Krivokapić posle podne doći u Beograd da bi sa patrijarhom Porfirijem potpisao ugovor, kao i da je to patrijarhu potvrđena usmeno iz kabineta predsednika Vlade.

U saopštenju se ukazuje da je Krivokapić posle višečasovnog odlaganja i navođenja niza potpuno različitih razloga za kašnjenje polaska iz Podgorice, u četvrtak oko 21.00 stigao na dogovoreni sastanak i izneo „nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti“.

- Patrijarh je te razloge saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje ne uviđajući osnovanost i opravdanost namere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor - navela je SPC.

Dodaje se da su patrijarh i prisutni arhijereji izrazili „veliko žaljenje i zabrinost za dalji položaj SPC i njenog vernog naroda, s obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan Ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim verska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije“.

- Srpska pravoslavna crkva i njen verni narod i u ovim okolnostima neće odustati od odbrane svojih prava i svojih svetinja - poručili su iz SPC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)