PRIŠTINA OSUĐENA NA PROPAST: Darko Tanasković o bezobrazluku lažne države

Novosti online

26. 05. 2021. u 09:45

PROF. dr Darko Tanasković, filolog i diplomata, kaže da zahtev Prištine da se četiri srpska manastira skinu sa liste ugroženih pokazuje bezobrazluk i da je pokazatelj kontinuiteta vlasti Samoopredeljenja.

ПРИШТИНА ОСУЂЕНА НА ПРОПАСТ: Дарко Танасковић о безобразлуку лажне државе

Dr Darko Tanasković

Darko Tanasković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je zahtev Prištine da se četiri srpska srednjovekvna pravoslavna manastira na KiM, pod zaštitom Uneska, uklone iz grupe rizične kategorije, samo drugačija taktika iste strategije.

- Ovo je drugačiji pristup nego 2015. godine, kada je tzv. Kosovo bezuspešno pokušalo da postane članica Uneska, kada su doživeli fijasko. U ovom pismu stoji da taj neuspeh ne bi smeo da bude trajna kazna za tzv. Kosovo. Pokušavaju da idu drugim putem – da prethodno stvore uslove da taj njihov pokušaj dobije na kredibilitetu, da promene odnos prema našem kulturnom nasleđu, pre svega ovim spomenicima koji su u opasnosti i da se uvaži činjenica koju oni stalno navode, da oni mogu jedini da čuvaju to nasleđe - istakao je Tanasković.

Prema njegovim rečima, to nema šansu na uspeh.

- To je kontinuitet ove administracije i ja bih to krstio kao jedan bezobrazluk - dodaje Tanasković.

Ukazuje da je ovaj problem na Kosovu i Metohiji političkog karaktera.

- Sve je u njenoj senci, stanje na terenu je u vezi sa političkim odnosima. Pokušavaju da iz jedne nelegalne situacije – nelegalni su kao država, nisu priznati, iz svog skandaloznog odnosa prema srpskom kulturnom nasleđu, izdejstvuju nekakvo priznanje na međunarodnom planu i da ubede Unesko da će oni biti ti koji će voditi računa - napominje diplomata.

Srbija je, uslovno rečeno, kaže, u dobroj poziciji.

- Treba uporno raditi jer je kredibilitet vlasti na KiM tokom prethodnih godina toliko narušen, njim je ostala samo gola politička podrška država koje zbog svoje nemirne savesti i dalje podržavaju tu kriminalnu vlast u Prištini - naglašava Darko Tanasković.

Prema njegovim rečima, ne treba biti ekspert pa videti da vlasti u Prištini permanentno vrše opstrukciju dijaloga.

- Oni ga ne žele. Čim dođete do ozbiljnijih stvari, pre svega stvaranje Zajednice srpskih opština, oni to ne žele. Oni su odbijali da se pitanje srpskog kulturnog nasleđa uključi u razgovore u Briselu, njih zanima samo nezavisnost tzv. Kosova koju bi navodno Srbija trebalo da prizna. Sad, međutim, vide da bi eventualno uvlačenje ove teme moglo da pomogne da se to zamagli - naglašava Tanasković.

Smatra da je nemoguće da se na Kosovu i Metohiji napravi pravoslavna crkva koja ne bi bila srpska.

"Posmatrati činjenice" 

Kada je reč o brojnim dokumentima koji se pojavljuju u poslednje vreme, a u kojima se spominje eventualna promena granica na Balkanu, Tanasković smatra da šira javnost ne treba tome da poklanja pažnju.

- Treba videti činjenici i u kom smeru idu. Mislim da u stavu onih država koje su i najzaslužnije za stanje koje sada imamo (u Bih, na KiM, prim. nov) nema neke bitnije promene, nema spremnosti da se krene u radikalano drugačije rešenja. Ono što se vidi je promena na globalnom i regionalnom planu i objektivno pojačana pozicija Srbije u međunarodnoj zajednici, koja je daleko od idealne, ali mora da se vodi računa i o srpskom stavu - naglašava Tanasković.

Govoreći o izveštaju o stradanju Srba u Sarajevu tokom rata u BiH, Tanasković navodi da je taj izveštaj sačinila nezavisna međunarodna komisija i u kom se ukazuje na razmere stradanja Srba u tom gradu.

- Taj izveštaj nastoji da koriguje sliku koja postoji i mogao bi imati značaj. Sada mora da se radi na prodiranju te istine u međunarodnoj zajednici i tada bi moglo imati značaja u smeru stvaranja objektivne slike o zbivanjima tokom rata - ističe Tanasković.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna