ZBOG INCIDENTA SA RYANAIR-om: Velika Britanija uvodi sankcije za „Severni tok 2“ i „Jamal“?

Novosti onlajn

24. 05. 2021. u 19:11

PREDSEDNIK Odbora britanskog parlamenta za međunarodne odnose Tom Tugendhat založio se za uvođenje sankcija protiv gasovoda „Severni tok 2“ i "Jamal Evropa“, koji prolazi preko teritorije Belorusije, posle incidenta sa letom aviokompanije "Rajaner“.

ЗБОГ ИНЦИДЕНТА СА RYANAIR-ом: Велика Британија уводи санкције за „Северни ток 2“ и „Јамал“?

Foto AP

Šef Forin ofisa Dominik Rab rekao je da će Velika Britanija sa saveznicima razmotriti sankcije.

- Potrebno je zaustaviti ‘Severni tok 2’ i ‘Jamal’ koji ide preko Belorusije i koji obezbeđuje novac tiranskom režimu - rekao je Tugendhat obraćajući se Rabu na sednici koja sazvana zbog incidenta.

Rab je odgovorio da će se London konsultovati s partnerima, posle čega će se odlučiti o daljim koracima.

- Tugendhat je ukazao da je još jedna mera ‘Severni tok 2’. Hitno ćemo razmotriti sve mogućnosti (uvođenja novih sankcija protiv Belorusije). Važno je da naši napori budu koordinisani - rekao je Rab.

Velika Britanija je prethodno uvela zabranu letova za beloruskog avioprevoznika „Belavia“, objavio je AFP, a prenosi RIA. Ministar spoljnih poslova Dominik Rab najavio je diplomatske mere protiv Minska, ne isključujući sankcije.

Ambasador Belorusije pozvan je na razgovor u Forin ofis.

Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.

Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. NJemu preti kazna do 15 godina zatvora.

Praksa prinudnog sletanja aviona dešavala se i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)