Poljoprivredi 61 milion: Ministarstvo će novac uplaćivati direktno na račun proizvođača u Crnoj Gori

V. K.

27. 01. 2020. u 06:45

Пољопривреди 61 милион: Министарство ће новац уплаћивати директно на рачун произвођача у Црној Гори

Foto Vlada cg Milutin Simović

Agrobudžet za 8,3 miliona veći nego lane i po mišljenju ministra poljoprivrede je razvojni

DOMAĆINSKI, evropski i razvojni. Ovim rečima je ministar poljoprivrede Milutin Simović predstavio agrobudžet za ovu godinu u iznosu od 61 milion evra koji je za 8,3 miliona veći od lanjskog.

- Ovo je samo jedan od rezultata ostvarenog rasta naše ekonomije. Povećanje podrške iz EU fondova rezultat je ostvarenog napretka u EU integracijama i odgovorne politike koju sprovodi Vlada Crne Gore - rekao je Simović, dodajući da je ove godine obezbeđeno 33,3 miliona evra - 24,4 miliona iz budžeta i devet miliona kreditnih sredstava. - U strukturi izvora finansiranja značajna sredstva opredeljena su iz EU fondova - 26,5 miliona evra. Budžet je razvojni jer ćemo imati realizovane i pokrenute investicije u iznosu od 100 miliona evra. Ukupno je definisano 57 mera.

Ministar je najavio da će se nastaviti sa "širokim obuhvatom korisnika i u stočarskoj i u biljnoj proizvodnji".

- Povećali smo iznos opredeljenih sredstava za premije u stočarstvu sa tri na tri i po miliona evra. Gazdinstva koja ostvaruju pravo na premiju po grlu od ove godine dobijaju premiju za svako grlo, a ne samo za grla preko predviđenog minimuma. Novina je da će od sredine ove godine sredstva podrške biti uplaćivana direktno na žiro-račun proizvođača, što je bio njihov sve češći zahtev. Na ovaj način će proizvođači mleka znati koliki iznos premijer ostvaruju od države, a koliki je iznos koji dobijaju od mlekara - naveo je Simović.

Za pčelarstvo 2020. godine biće izdvojeno 400.000 evra, dok je za jačanje konkurentnosti definisano 17 mera i opredeljeno 36,6 miliona evra. Vlada Crne Gore je krajem minule godine predložila da poljoprivredni proizvođači budu oslobođeni plaćanja akcize za gorivo na registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu. Tako će poljoprivrednici ostvariti dodatnu podršku od 40 do 60 evra po hektaru.

PROČITAJTE JOŠ: Crna Gora opet na nogama: U Beranama na litiji više od 25.000 ljudi, Kuči krenuli ka Podgorici, Sinjajevina: Na 1.700 metara postavljen rekord (FOTO/VIDEO)

Ministar Simović je rekao da su ugovorena 264 projekta u okviru IPARD programa. Samo kroz taj program realizuju se investicije od preko 25 miliona evra, uz bespovratnu podršku od deset miliona evra. I farmeri će imati svoju šansu za dokazivanje. Ministar ih je pozvao da iskoriste mere podrške.

- Podrška mladim farmerima ostaje jedan od prioriteta sa bespovratnom pomoći od 10.000 evra po korisniku. Očekujemo i ubrzanu implementaciju MIDAS 2 programa kroz podršku za nabavku opreme za projekte "Kuće voća" i "Kuće maslina", kao i podršku za realizaciju brojnih drugih aktivnosti koje su planirane u okviru ovog važnog projekta koji realizujemo sa Svetskom bankom - napomenuo je Simović.

POMOĆ SELU

VLADA, Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede IFAD i lokalne zajednice uložiće oko 4,5 miliona evra za izgradnju seoske infrastrukture. Za program obaveznih mera zdravstvene zaštite životinja, u agrobudžetu je obezbeđeno 2,3 miliona evra ili skoro 45 odsto više nego prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije