Crna Gora u znaku litija i plivanja za Časni krst (FOTO/VIDEO)

NovostiOnline/ V.V.-M.S.

nedelja, 19. 01. 2020. u 12:03

Црна Гора у знаку литија и пливања за Часни крст (ФОТО/ВИДЕО)
Širom Crne Gore vernici su plivali za časni krst. Litiju u Podgorici predvodio je mitropoliti Amfilohije
Ulicama Podgorice prošla je velika litija, nakon koje se obavilo saborno krštenje i plivanje za Časni krst. Hiljade vernika predvodio je mitropolit Amfilohije.


AMFILOHIJE: OSLOBODITE NAROD OVOG ZAKONA

Daj Bože da ovi naši koji su na vlasti od bratoubilačkog i bogoubilačkog zakona oslobode i sebe, i Crnu Goru. A i nas, ovaj narod Božji da oslobode od tog zakona. Nije cilj nijedne vlasti na svetu da bude bogoubilačka i bratoubilačka. Ja se nadam posebno ova naša vlast da neće to dozvoliti, nego će taj bezbožni zakon povući.

Ovako se arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije posle svete arhijerejsku liturgije sa velikim vodoosvećenjem u sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici osvrnuo na Zakon o slobodi veroispovesti.

Mitropolit je posebno pozdravio 70 pravoslavnih vernika iz Skadra koji na čelu sa svojim sveštenicima prisutvuju Bogojavljenskom sabranju u Podgorici. M. S.


NIKŠIĆ: PRVI DO KRSTA DOPLIVAO NIKOLA

Na jezeru Krupac u Nikšiću nesvakidašnji rekord. Oko 300 mladića plivalo je za bogojavljenski krst, do koga je prvi stgao Nikola Radulović.


BIJELO POLjE: DO KRSTA JE PRVI STIGAO NENAD MILIĆEVIĆ!

Na gradskoj plaži Sinjavac u Bijelom Polju održano je tradicionalno plivanje za časni krst! Do krsta je prvi stigao Nenad Milićević! Događaju je prisustvovalo nekoliko hiljada građana, nakon plivanja počela je i tradicionalna regata, prenose Bjelopoljske novosti. (IN4S)

DEČAK ALEKSANDAR IZVADIO KRST: BOGOJAVLjENSKO PLIVANjE U BERANAMA

Aleksandar Ralević, devetogodišnji dečak iz Berana, u prisustvu na hiljade Beranaca izvadio je Bogojavljenski krst iz svetih voda Lima, pobedivši tako tridesetak najhrabrijih Beranaca, među kojima je bila i jedna devojka.

Blagoslovljenje hrabrih mladića, obavio je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je posle svete liturgije u manastiru Đurđevi stupovi predvodio litiju u kojoj su bile hiljade Beranaca. M. S.


ULCINj NA BRANIKU PRAVOSLAVLjA

Plivalo se za časni krst i u Ulcinju. Pedesetak mladića, i onih koji se tako osećaju, ali i jedna Ruskinja takmičili su se u prohladnoj morskj vodi.

Do krsta je prvi stigao Dalibor Marković.

Njemu je časni krst uručio prota Siniša Smiljić.

HERCEG NOVI: DVA POBEDNIKA PLIVANjA ZA ČASNIM KRSTOM

"Sva carstva ovoga sveta koja nisu razumela pravdu ljubavi i istinu božiju su propadala i ništa od njih nije ostajalo" . Ovo je poručio u besedi u hramu Sv Spasa na Toploj Jovan Vasić. Uprkos tome, dodao je " i u naše vreme, carstva ovozemaljska planiraju svoje filozofije, ideologije, politike zanemarijući reč i istinu Božiju, ne poznaju reči pokajanja, milosrđa, ljubavi oproštaja, pravde i istine" rekao je Vasić.

Nakon liturgije koja je istovremeno služena i u crkvi Svetog arhanglea Mihaila u Starom gradu, iz oba hrama krenule su reke ljudi koje su se stopile u jednu i mirno vijugale prema Škveru svedočeći neslaganje i protest Novljana protiv zakona o slobodi veroispovesti.

Na Škveru je obavljeno osvećenje mora i organizovano plivanje za bogojavljenskim krstom koje su po tradiciji organizovale hercegnovske crkvene opštine i Vaterpolo klub „Jadran veteran". Prvi su do časnog krsta doplovali Nikola Radonić (18) i Igor Baltić (16). Radoniću je ovo druga pobeda od tri dosadašnja učešća, a Baltić se prvi put nadmetao sa još 68 učesnika šo je i rekordan broj.

Najmlađi među njima bio je dvanaestogodišnji Đorđe Vasiljević, a najstarija Ruskinja Laura Fedorova.

Pobednici kažu da temperature mora od devet stepeni a vazduha 14 nije bila veliki izazov – volja i vera su jače, komentarisali su.

I na liturgiji, I u protestnoj šetnji za odbranu svetinja ali i na Škveru bili su predsendik Opštine Herceg Novi, Srevan Katić i potpredsendik Miloš Konjević. V.V.
U BARU REKORDAN BROJ UČESNIKA NA PLIVANjU

Na Bogojavljenskom plivanju u Baru rekordan broj učesnika, oko stotinu, a Luka Vučković (22) prvi je stigao do Časnog krsta u moru ispred dvorca kralja Nikole.

Protojer-stavrofor Slobodan Zeković uručio je Vučkoviću srebrni krst Svetog Jovana Vladimira, dar od crkvene opštine Bar.

- Takođe, kod Luke će narednih godinu dana, u njegovom domu, biti časni krst do kojeg je prvi doplivao, kao i ikona svete Bogorodice, da u narednih godinu dana blagosilja njega i njegovu porodicu - kazao je sveštenik Zeković.

Vučković prvi put učestvuje u plivanju za bogojavljenskim krstom.

- Presrećan sam što sam prvi doplivao do krsta. Ovo mi je prvi put da učestvujem, i zadovoljan sam što sam imao više sreće od drugih. Nisam se spremao, ali sam inače sportista i redovno treniram - kazao je Vučković On je prvi doplivao do krsta na bogojavljenskom plivanju za krst časni, koje je crkvena opština barska organizovala ispred Dvorca kralja Nikole.

Najmlađi učesnik bio je Pavle Dević.

(B.D.)
Podgorica
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije