Crmnički vranac za sladokusce: Festival vina i ukljeve u Virpazaru
16. 12. 2019. u 08:54
Na 23. festivalu vina i ukljeve koji je održan 14. i 15. decembra u Virpazaru. Za goste je pripremljeno 280 kilograma ribe i 200 litara pića
Foto B. Dabić
U ime Opštine Bar potpredsednica Tanja Spičanović na otvaranju je istakla da sigurno nije bilo lako utemeljiti ovaj festival.
- Vreme i okolnosti u kojima je to urađeno obavezuju nas da odamo priznanje vizionarstvu onih koji su pokrenuli, a koji su pre svega bili vođeni ljubavlju prema ovom svom pitomom kraju i željom da njegove proizvode prikažu i promovišu širom Crne Gore pa i van nje - kazala je Spičanovićeva. - Festival je bio prvenac koji je krčio put svim ostalim, sličnim manifestacijama u Crnoj Gori. On uživa ugled kao regionalo priznata i atraktivna poljoprivredno--turistička manifestacija na koju smo svi ponosni. Za Opštinu Bar uspešnost ovog festivala označava ostvarivanje rezultata i ciljeva ravnomerne razvojne politike koju sprovodimo na nivou lokalne uprave.
Spičanovićeva je istakla da Opština Bar podstiče i investira značajna sredstva u razvoj poljoprivrede, između ostalog u razvoj vinogradarstva i podrumarstva. Cilj je zasnivanje novih i modernizacije postojećih proizvodnih zasada, nabavke agrotehničke opreme i pogona za preradu, izgradnju infrastrukture i sistema za navodnjavanje.
Obraćajući se izlagačima Spičanovićeva je kazala da zadrže nadaleko čuveno gostoprimstvo i vrhunski kvalitet proizvoda.
- Imamo kvalitet koji je na evropskom nivou. Sva naša vina ove godine su izuzetnog kvaliteta - kazao je predsednik MZ Crmnica Tomo Ukšanović.
NAJBOLjA PROMOCIJA
TO Bar od 1996. godine podržava Festival vina i ukljeve.
- Ova izuzetna poljoprivredno-turistička, kulturna manifestacija na najbolji način promoviše ovaj kraj, ono što rade vredni domaćini, promoviše tradiciju - kazao je direktor TO Bar Emil Kukalj.
On je podsetio da iz godine u godinu sve više turista posećuje crmnički kraj i Skadarsko jezero.