POPUT bombe odjeknula je u Crnoj Gori oštra poruka koju je francuski ambasador u Skoplju Kristijan Timonije uputio na adresu zvanične Podgorice, ocenivši da je Montenegro prerano počeo otvarati poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, a da suštinski napredak nije ostvario, naglašavajući da je bogatstvo u Crnoj Gori koncentrisano na deset do dvanaest porodica! Na skupu o evropskim vrednostima i procesu pristupanja koji je organizovan u glavnom gradu Severne Makedonije, Timonije je rekao da su pregovori Crne Gore postali više "šikaniranje nego stvarni napredak".

- Da li akumulacija bogatstva u Crnoj Gori pokazuje evropske vrednosti? Je li to neko s kim želimo da delimo našu suverenost? Bogatstvo u Crnoj Gori koncentrisano je na 10 ili 12 porodica. Zbog toga želimo ponovo pročitati i prekontrolisati pravila o proširenju. To je postalo više štikliranje nego stvarni napredak. Proširenje mora biti suštinsko, a ne formalno - poručio je francuski diplomata.

Slaven Radunović, predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije kaže, za "Novosti", da izjava Timonija nije iznenađenje za opoziciju u Crnoj Gori koja godinama šalje zvaničnicima u Briselu slične poruke.

Pročitajte još - Crna Gora očekuje ubedljiviju podršku na putu u EU

- Crna Gora će sve više zbog karaktera ove vlasti biti negativan primer kako jedna država ne treba da funkcioniše. Bogatstvo tih porodica vidljivo je golim okom kao i moć koju poseduju i sa takvih pozicija decenijama odlučuju o sudbini ovog naroda - kaže Radunović. - Francuski predsednik Makron diplomatama Evropske unije poslao je neformalni dokument sugerišući reviziju pregovora o pristupanju. Njegov predlog proširenja EU zasniva se na etapnom pristupanju, strožim kriterijumima, konkretnim koristima za građane, ali i mogućnosti nazadovanja, što mi iz Demokratskog fronta apsolutno podržavamo.

Radunović ističe da nema daljeg napretka, odnosno otvaranja ili zatvaranja pregovaračkih poglavlja do jasnog, vidljivog progresa u poglavljima koja se bave vladavinom prava - 23 i 24. On dodaje da je ovaj njegov stav zasnovan na saznanjima stečenim u mnogim zvaničnim i nezvaničnim razgovorima sa diplomatama i funkcionerima raznih država EU.

I lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković deli slično mišljenje.

- Konačno da Evropa shvati da su naše priče svih minulih dvadeset godina bile realnost. Nažalost, Crna Gora grca u brojnim problemima i ne ide evropskim putem. Ona je opljačkana i opustošena, a narod doveden do bede. Naravno, izuzev ovih deset ili dvanaest porodica - kaže za "Novosti" Joković.

Kristijan Timonije, Slaven Radunović, Vladimir Joković


U Demokratskoj partiji socijalista nisu bili raspoloženi da komentarišu stav francuskog ambasadora u Skoplju, osim što su za naš list kazali da dela govore o crnogorskom evropskom putu, ukazujući na dosada otvorena pregovaračka poglavlja.

KRIJU IMOVINU

NEVLADIN sektor u Crnoj Gori, kao i parlamentarna opozicija bezuspešno pokušavaju da dođu do procene imovine najbogatijih Crnogoraca, među kojima su dobrim delom i javni funkcioneri. Ona se drži daleko od očiju javnosti, uglavnom zato što je najvećim delom stečena nelegalno.

MALENA A PUNA MILIONERA

CENTRALNA banka Crne Gore nedavno je objavila podatak da 71 građanin na bankovnim računima ima milion evra ili više! Najveći iznos depozita pojedinca iznosi 31,9 miliona, naveli su iz CBCG, dodajući da ne raspolažu podacima o zanimanju klijenta. Svakako da to nije konačan broj jer osim novca, milionskim vrednostima se broje nekretnine, akcije, luksuzni automobili, jahte...