Kaluđer Plenkoviću: Ajde klekni tamo i moli se!

Tanjug

nedelja, 04. 08. 2019. u 18:06

Калуђер Пленковићу: Ајде клекни тамо и моли се!

Print screen dnevnik.hr

Hrvatski mediji preneli su danas kako je na početku Sinjske alke kaluđer Crkve čudotvorne Gospe Sinjske naredio premijeru Andreju Plenkoviću da klekne i da se pomoli
Hrvatski mediji preneli su danas kako je na početku Sinjske alke kaluđer Crkve čudotvorne Gospe Sinjske naredio premijeru Andreju Plenkoviću da klekne i da se pomoli, na šta se Plenković najpre nasmejao, a potom je ipak postupio kako je kaluđer tražio.

"Ajde, klekni tamo i mol'' se", rekao je kaluđer Plenkoviću, koji je uoči tradicionalne 304. po redu Sinjske Alke prošetao tim gradom i posetio Crkvu čudotvorne Gospe Sinjske.

NA OTVARANJU SINjSKE ALKE GRABAR KITAROVIĆ, PLENKOVIĆ, ŠKORO

Tradicionalna 304. po redu Sinjska Alka počela je danas u tom gradu na Jadranu, a prisustvuju joj predstavnici hrvatskog državnog vrha.

Alka je pojedinačno viteško nadmetanje u kojem učestvuje minimalno 11 i maksimalno 17 alkara.

Na Alkarskom trkalištu u Sinju prisutni su predsednica Kolinda Grabar Kitatović, premije Andrej Plenković, predsednički kandidati Miroslav Škoro, Tomislav Panenić, saborski zastupnik Mosta Miro Bulj, predsednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i drugi.

Iako najavljen, u Sinj, iz porodičnih razloga, nije došao predsednički kandidat Zoran Milanović.

Prisutan je veliki broj gledalaca, a mnogi od njih su došli iz drugih delova Hrvtske, dok je najveći aplauz u loži dobio vukovarski gradonacelnik Ivan Pnava, preneli su hrvatski mediji.

Pobednik ovogodišnje Alke biće nagrađen plamencem hrvatske trobojnice, zlatnom plaketom Alke i novčanim iznosom od 40.000 kuna, a pokrovitelj ove manifestefacije Kolinda Grabar Kritarović darovaće pobedniku zlatni prsten s hrvatskim grbom i sabljom.

Sinjska je alka 15. novembra 2010. godine upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne svetske baštine u Evropi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

dey wolf

05.08.2019. 12:54

Sinj, drevni Srbski grad a Sinjanin Janko njegov najcuveniji Srbski heroj!Sinjska alka je Srbska manifestacija!