U VENECUELI je uhapšen Marko Božović iz Podgorice, koga je tamošnja policija osumnjičila za krijumčarenje 807 kilograma kokaina izuzetne čistoće. Ovaj Crnogorac koristio je dokumenta Južnoafričke Republike (JAR), pa se sumnja da je povezan sa tamošnjim kriminalnim klanovima, koji su mu i nabavili putnu ispravu. Vrednost zaplenjene droge, izuzetne čistoće, procenjena je na dvadesetak miliona dolara.

Hapšenje Podgoričanina potvrđeno je i crnogorskoj policiji, preko nacionalnog biroa Interpola. Interesantno je, međutim, da je Božović gotovo nepoznat crnogorskoj, ali i srpskoj policiji. Nikada nije bio osuđivan niti ovde hapšen. Ipak, neke informacije govore da je povezan sa srpsko -crnogorskim kriminalnim grupama u JAR, čiji je glavni biznis šverc kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu.Pročitajte još:Na jahti u Portugaliji zaplenjeno 840 kilograma kokaina

Venecuelanski mediji navode da se hapšenje Božovića i zaplena 807 kilograma narkotika na neki način povezuju sa akcijom iz septembra prošle godine, kada je na jednoj jahti u Portugaliji otkriveno 840 kilograma ovog narkotika. Tada je uhapšeno četvoro ljudi, od kojih je dvoje bilo iz Crne Gore. U proteklih godinu dana u vodama Atlantika zaplenjeno je više od 10 tona kokaina, a gotovo je svaka pošiljka bila teška u proseku oko 800 kilograma.

Prema informacijama američke DEA (Agencija za borbu protiv narkotika) krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike, koje su preuzele crnogorske i srpske kriminalne grupe, mahom ide preko karipskih ostrva. Tu se obavlja pretovar, a dalja ruta ide u nekoliko pravaca. Glavni posao se, prema poslednjim obaveštajnim podacima, obavlja iz Južnoafričke Republike, gde svaki klan ma svoju ispostavu.Pročitajte još:Na obali Crnog mora pronađena još jedna torba kokaina


U Johanesburgu i ostalim gradovima se ugovara posao, angažuju ljudi, ali i naručuje i plaća droga. Srpske i crnogorske kriminalne ekipe u ovom "biznisu" tesno sarađuju sa domaćim klanovima, ali i onima iz Češke i drugih evropskih država. Koliko je posao sa drogom važan svedoče i brojne brutalne likvidacije na tlu JAR.

Samo u poslednjih nekoliko godina ubijeno je desetak ljudi sa balkanskih prostora, među kojima je najviše Srba i Crnogoraca. Većina njih je imala južnoafričko državljanstvo i poslednjih godina živeli su na relaciji JAR - Južna Amerika - Evropa.

Sada se ispituje kojoj je tačno grupi pripadao Božović u JAR, kako bi policija povezala poslednje zaplene, ali i likvidacije koje su ih pratile.


LUKA BAR

CRNOGORSKI kriminalci pokušavaju da kokain do Zapadne Evrope prošvercuju i preko svojih luka. Tako je nedavno, u luci Bar zaplenjeno oko 75 kilograma kokaina u kontejnerima u kojem su bile banane, ali i crni luk. Policija još istražuje ko je bio vlasnik skupocenog belog praha.