Postavljanje krsta, s pet krvavih fetusa na olaru crkve u Vodicama, šokirao je hrvatsku javnost, a autor ove "instalacije" je samouki lokalni umetnik, koji je posebnu pažnju privukao kada je 2012. godine u jaslice stavio lik generala Ante Gotovine za kojeg je tvrdio da je "najveća osoba u hrvatskoj istoriji".

Fotografija sa krstom, na kojem je urezano pet rupa u obliku srca, a u svakom srcu postavjene krvave lutke koje predstavljaju fetuse, zakucane ekserima, vrlo brzo se proširila društvenim mrežama.

Uz krst, na čijem vrhu piše: "Krv njihova iz zemlje k meni viče”, što je citat iz Knjige ostanka i opisuje kako je Kajin ubio brata Abela, postavljena je hrvatska zastava.

Starešina crkve Svetog Križa Franjo Glasnović potvrdio je za hrvatske medije da je tačno da se krst nalazi u crkvi, ali nije želeo mnogo da komentariše situaciju.

"Vreme u kojem se nalazimo je vreme molitve, razmišljanja i obraćanja. Ne bih o tome više razgovarao niti bih to komentirao, u korizmi malo govorim", kratko je kazao Glasnović za portal "ŠibenikIN".

Pročitajte još - Kukasti krst na spomen ploči partizanskom odredu


Dodao je i da će postupiti po Jevanđelju.

Autor ovog morbitnog dela, piše portal Indeks, je samouki umetnik Josip Mateša, čovek koji je na prošlogodišnjem protestu protiv Istanbulske konvencije u Splitu, Rivom prošetao s replikom vagine na glavi.

Mateša je 2017. godine nagrađen nagradom Grada Vodice za životno delo, a bio je i u Gradskom veću Vodica kao predsednik vodičke Hrvatske republikanske stranke koja je tada bila u koaliciji s desno orijentisanom Hrvatskom strankom praova.

Lokalni mediji su izvestili da se o Mateši pričalo i kada je u svom vrtu napravio najveću repliku Višeslavove krstionice u Hrvatskoj.

Pažnju medija privukao je ponovno lani kada je splitskom Rivom šetao s jarmom, odnosno napravom koja služi za uprezanje životinja u kola ili plug, ali je mnoge asocirala na ženski reproduktivni organ.