Kreće potraga za naftom i gasom u Jadranu

V. KADIĆ - S. GREGOVIĆ

subota, 13. 10. 2018. u 08:54

Креће потрага за нафтом и гасом у Јадрану

Računa se da bi prva bušenja počela 2020. Free Images Pixabay

Posle dugog čekanja od 1. novembra u crnogorskom podmorju počinju seizmička istraživanja. Crnogorska javnost zabrinuta da li će bušotine "probuditi tlo" i izazvati potrese

U CRNOGORSKI deo Jadrana 1. novembra uplovljava brod za seizmička istraživanja konzorcijuma italijansko-ruske i grčke kompanije "Eni-Novatek", čime će biti ozvaničen početak istraživanja nafte i gasa. Računa se da bi prva bušenja počela 2020. godine na dubinama od dve do šest i po hiljada metara.

PROČITAJTE JOŠ: A od Mila, čudna neka kapa za papu

U Upravi za ugljovodonike kažu da će prva bušotina biti van crnogorskih teritorijalnih voda, na prostoru između Bara i Ulcinja i 23 km daleko od obale i van teritorijalnih crnogorskih voda. Poznato je da su to seizmološki osetljivi tereni. Pamti se daleka 1979. godina i aprilski zemljotres koji je razorio crnogorsko primorje i baš u blizini jednog od blokova - blok 26 bio je epicentar!


PROČITAJTE JOŠ:
AMFILOHIJE O HIMNI CRNE GORE: Prvi put pevana u Staroj Gradiški kada je Sekula Drljević sa ustašama pobio 150 crnogorskih oficira

Poslom će biti obuhvaćeno 13 ulcinjskih blokova površine do 3.000 kvadratnih kilometara. Istražni prostor Crne Gore zauzima 21.500 metara kvadratnih, od čega kopnu pripada 13.000, dok je ostatak pod morem. Od ukupno 20 bušotina koje su do sada postavljene, čak 16 ih je bilo instalirano između 1949. i 1966. godine. U Ministarstvu ekonomije "Novostima" je rečeno da do sada ništa nije istraženo u tolikoj meri da bi sa sigurnošću mogli da kažu kolike se količine nafte i gasa tamo nalaze.

Najava početka istraživačkih radova ulila je zebnju kod ekologa, turističkih radnika, kao i žitelja nastanjenih u priobalnom pojasu. Zabrinuti su kakva će sudbina zadesiti eko-sistem crnogorskog dela Jadrana, kao i da li će bušotine "probuditi tlo", zaposliti seizmologe i smanjiti priliv turista.

RAT PREKINUO ISTRAŽIVANjE PRVO ozbiljno istraživanje je trebalo da bude objavljeno 1914. godine, kada je Narodna skupština Crne Gore donela Zakon o koncesiji na eksploataciju. Koncesija je ustupljena na 50 godina holandskom preduzetniku Kokareu. Nažalost, te godine počinje i "velji rat", pa se prekinulo sa istraživanjem.

- Sa aspekta životne sredine ovakvi projekti Crnoj Gori kao ekološkoj državi nisu potrebni - kaže, za "Novosti", Aleksandar Perović, direktor ekološkog pokreta "Ozon". - Crna Gora ima dovoljno energetskih potencijala kada su obnovljivi izvori u pitanju da bi rizikovala bilo kakve eventualne havarije ili incidente na njima koji bi mogli da ugroze morski eko-sistem.

Perović upozorava da je more jedan od najvažnijih prirodnih resursa i potencijala i razvojna šansa Crne Gore.

- Od ovog posla koristi će imati određene interesne grupe, jer će uvećati svoje bogatstvo, ali to nije dobro za budućnost Crne Gore i njenih građana - smatra naš sagovornik. - Ovi istraživački projekti stari su po 50 godina, a da su bili isplativi kada su urađeni valjda bi se radovi i izvodili.

Zanimljivo je da je prva bušotina napravljena u Crmnici 1922. godine, na dubini od 215 metara. Prvi pisani trag u vezi s naftom potiče iz 1865, kada se engleski konzul u Skadru interesovao za "pojavu ulja koje izlazi iz krša Crmnice kod sela Sotonića".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije