VLADA deli opštine na "naše" i "njihove", a najbolji primer za takav odnos je činjenica da se posle nevremena koje je zadesilo Herceg Novi, niko od zvaničnika države nije se setio da pozove i pita šta se dešava i kakva je situacija u gradu, iako je reč o vanrednim okolnostima i znatnoj šteti. Učinio je to, u sklopu dnevnih aktivnosti i po službenoj dužnosti jedino direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić. Ovo je izjavio Stevan Katić, predsednik Opštine Herceg Novi, povodom optužbi iz Vlade da tri gradonačelnika primorskih opština bojkotuju Vladu.

Vlada Crne Gore saopštila je da rukovodstvo Budve, Kotora i Herceg Novog izbegava sastanke sa premijerom Duškom Markovićem. U saopštenju se navodi da Vlada ima isti institucionalni odnos i potrebu saradnje sa svim opštinama bez obzira na to ko je u kojem gradu na vlasti.

- Tokom 2017. i 2018. godine, predsednik Vlade realizovao je više od 20 sastanaka, na kojima se razgovaralo o kapitalnim i razvojnim projektima, i svim drugim pitanjima od značaja za razvoj opština. Međutim, ova respektabilna brojka ostala je siromašnija za sastanke sa rukovodstvom Budve, Kotora i Herceg Novog. U tom bojkotu prema Vladi, i ignorisanju poziva iz nje, nažalost, prednjačio je hercegnovski gradonačelnik Stevan Katić - ističe se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ - IZBORI U CG: Primorje stalo uz opoziciju

Povodom ovih optužbi, Stevan Katić podseća na projekte koji dugo čekaju na saglasnosti Vlade i resornih ministarstava, što potvrđuje, kako kaže, maćehinski odnos Vlade prema lokalnoj upravi.

Katić je istakao i da je jedini poziv od Markovića dobio prošle godine pred 28. oktobar, Dan Herceg Novog, ali nije mogao da se odazove pozivu zbog mnogobrojnih obaveza koje je tada imao.

Stevan Katić Foto V. Vujnović

SARADNjA Predsednik Katić izdvojio je i dva primera dobre saradnje. Prvi je sa donedavnim ministrom kulture Jankom Ljumovićem, kao i MORTO-om koja se odnosi na izradu prostorno planske dokumentacije.

Na saopštenje Vlade reagovao je i Dragan Krapović, predsednik opštine Budva, koji kaže da lane, pred Dan opštine Budva, nije prihvatio poziv da dođe u Podgoricu, jer je smatrao da razgovore treba obaviti u Budvi.

- Mi imamo više nego dobru saradnju sa Ministarstvom finansija, ali to nije slučaj sa Ministarstvom javne uprave. Međutim, izbor onih koji sede u ministarstvima, nije izbor opštine Budva - rekao je Krapović.

U Crnoj Gori je pet opština u kojima su na vlasti opozicione partije. Pored Budve, Kotora i Herceg Novom, tu su još Plužine i Berane koje se nisu našle pod kritikom Vlade.

PROČITAJTE JOŠ - Đukanović opleo po opoziciji: “Četnici” na obali


PROJEKTI ČEKAJU ZBOG NEODGOVORNOSTI

PREDSEDNIK Katić navodi primere neodgovornog odnosa Vlade i ministarstava prema Opštini Herceg Novi. "Na čekanju" su, između ostalog, izgradnja škole u Igalu, preuzimanje put Petijevići - Meljine od strane države. Godinu čekaju saglasnost za izgradnju puta Žager kojim se omogućava završetak istoimenog hotela, u Bijeloj.

- Još nema odgovora od Ministarstva odbrane da se objekat Vojne komande u Meljinama, takođe ruševina, ustupi Opštini za postavku pomorskog muzeja. Od Ministarstva kulture duže od šest meseci čekamo saglasnost za postavljanje spomen-obeležja za Mirka Komnenovića, Zuka Džumhura, Jefta Gojkovića. Na istoj adresi čeka i predlog novog grba i zastave Opštine Herceg Novi. Ministarstvu zdravlja upućen je zahtev za sastanak zbog razrešavanja statusa i situacije u Bolnici Meljine - kaže Katić.