ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA

DOK se u Hrvatskoj najavljuje uvođenje evra za pet do sedam godina, sve je više građana koji smatraju da je zemlja više izgubila nego dobila otkako je postala deo evropske porodice. Najnovija istraživanja pokazuju da tek 36 odsto građana u ovom času smatra da je članstvo u EU dobro. Da Evropska unija ide u dobrom pravcu veruje još manje, samo 29 odsto ispitanika. Isto tako, svega 41 odsto Hrvata oseća privrženost Evropskoj uniji, što je manje nego u drugim evropskim zemljama.

PROČITAJTE JOŠ: Stepinca nazvao spasiocem dece

Ovo je još još čudnije ako se zna da brojke ipak pokazuju da je Hrvatska imala korist od EU, jer je "zaradila" milijardu evra od kada je postala članica. Bez obzira što su fondovi slabo korišćeni i što je za Hrvatsku ostalo mnogo neiskorišćenih para, mnogo je više povučeno novca nego što je plaćeno za članstvo u Uniji.

PROČITAJTE JOŠ: JAKO NEVREME U HRVATSKOJ: Na severu Istre pao grad, formirao led deblji od 40 centimetara (VIDEO)

Sada EU finansira i jedan od najambicioznijih projekata, izgradnju Pelješkog mosta, a sve je više evropskog novca namenjenog poljoprivredi i turizmu.

Hrvati ipak nisu zadovoljni, jer smatraju da su ulaskom u EU porasle cene, a ne teši ih ni podatak koji je iznela potpredsednica hrvatske vlade Martina Dalić da će uvođenjem evra cene porasti svega za 0,2 odsto.

NIJE DOVOLjNO NI 1.000 EVRA HRVATI se masovno iseljavaju, pa čak i Poljska "uzima" Hrvatskoj radnike za sezonske poslove. Ovog leta na Jadranu će tako nedostajati radne snage jer niko ne želi da radi u Hrvatskoj gde se zarađuje manje nego u drugim evropskim državama, iako poslednje statistike ukazuju da je prosečna plata dostigla gotovo 1.000 evra.

Međutim, u jednom su svi hrvatski građani u potpunosti složni, a to je da je članstvo u EU omogućilo lak pristup evropskom tržištu radu. Sada više nema ograničenja sa radnim dozvolama u najvećem broju zemalja članica EU, a samo prošle i ove godine otišlo je iz Hrvatske oko 100.000 ljudi. Hrvati najviše odlaze u Nemačku i Irsku, ali ih je mnogo i u drugim evropskim državama gde su plate daleko više od hrvatskih.

Za hrvatske političare najtužniji je podatak da su Hrvatsku sustigle mnoge države koje su pre desetak i više godina bile daleko iza nje. Pre svega reč je o Bugarskoj i Rumuniji, a Hrvatska daleko zaostaje za svim "starim" članicama EU. Trendovi su i dalje negativni, tako da će se taj jaz između bogatih i siromašnih država nastaviti.

Hrvatska se svim silama trudi da pokaže kako "nije na Balkanu", ali vreme od ulaska u EU nije iskorišćeno da se dohvati Evropa. Naprotiv, na mnogim poljima se beleži zaostatak ili stagnacija i u odnosu na vreme pre ulaska u EU, tako da je sve više i onih koji traže da Hrvatska izađe iz EU i NATO. To je i zahtev Živog zida, treće po snazi političke stranke u Hrvatskoj, a njihovom lideru Ivanu Veliboru Sinčiću raste popularnost upravo zbog zahteva da Hrvatska sledi Veliku Britaniju.