Manjine tas na vagi u Beranama?

M. S.

sreda, 17. 01. 2018. u 06:15

Мањине тас на ваги у Беранама?
Na prigovor Stranke pravde i pomirenja, DIK preinačio odluku OIK, pa će na IZBORIMA biti devet lista. Po principu pozitivne diskriminacije, za ulazak u SO potrebno im je 160 glasova

DRŽAVNA izborna komisija preinačila je odluku OIK Berane i prihvatila prigovor Stranke pravde i pomirenja, pa će se tako na glasačkim listićima za predstojeće lokalne izbore u Beranama, koji će biti održani 4. februara, naći i lista ove stranke, bliske bivšem muftiji sandžačkom, a sada poslaniku u Skupštini Republike Srbije Muameru Zukorliću.

Pročitajte još: Bivši liberali ne žele da sarađuju sa DPS

Naime, u utorak je OIK, postupajući po odluci DIK, proglasio listu ove stranke, čiji je zahtev za primenu afirmativne akcije, a u vezi s prihvatanjem takozvane manjinske liste za koju je bilo potrebno 150 potpisa, prihvaćen u Podgorici. Po analogiji, ovoj stranci bi za “plasman” u opštinsku skupštinu, umesto cenzusa od tri odsto za jedan mandat, bilo potrebno svega jedan odsto glasova građana izašlih na izbore, a to je oko 160 glasova, što im ne bi bilo teško da ostvare. U tom slučaju možda bi mogli biti i tas na vagi između dve “ljuto zaraćene” strane, koalicije “Zdravo Berane”, koju čine SNP, DF, Srpska koalicija i Ujedinjena Crna Gora, ali i Demokrata, koji nastupaju samostalno, sa jedne, i liste “Berane pobeđuje - DPS - SD - Bošnjačka stranka”.

Pročitajte još: INICIJATIVA DRUŠTVA "NIKOLA VASOJEVIĆ": Sloba u Beranama dobija ulicu?

- Bilo je logično da DIK donese ovakvu odluku, jer smo ispunili zakonom predviđene uslove. Zahvaljujemo građanima Berana koji su podržali našu listu uz obećanje da ova stranka neće izneveriti njihovo poverenje - kazao je u utorak, za “Novosti”, jedan od funkcionera stranke Almir Muratović.

OTVORENI Stranka pravde i pomirenja do pre četrdesetak dana nosila je ime Bošnjačka demokratska zajednica u Crnoj Gori. - Otvoreni smo za sve dobronamerne ljude. Naravno i za građane koji pripadaju drugim religijama - kaže, za “Novosti”, Hazbija Kalač, lider stranke koja u Crnoj Gori deluje nepune četiri godine.

Na biračkim listićima naći će se imena vladajuće koalicije “Zdravo Berane”, koju će predvoditi aktuelni predsednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić (SNP), i koalicija “Berane pobeđuje” sa nosiocem Bogdanom Fatićem. U koaliciji će nastupiti i Demos i SDP, a nosilac liste je Mirko Pavićević, dok će samostalno nastupiti Demokratska Crna Gora, čiji je nosilac liste Goran Folić. Nosilac liste Građanskog pokreta URA je dr Dragan Labudović, a nezavisne liste “Riječ” Velimir Đurišić. Listu grupe građana “Napredno Berane” predvodi Zorka Brakočević. Spisak predatih listi završava se građanskom listom “Glas naroda za Berane”, na čijem čelu je dr Vukosav Joksimović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije