Velika izlaznost na referendumu za promenu Ustava Rusije: Putin pobedio i pre brojanja

B. VLAHOVIĆ

četvrtak, 02. 07. 2020. u 06:48

Велика излазност на референдуму за промену Устава Русије: Путин победио и пре бројања

Putin na glasačkom mestu u Moskvi

Jasna je podrška ogromne većine naroda
MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin dobio je podršku većine građana svoje zemlje na referendumu za "paket dopuna" Ustava. Iako su mesta za glasanje juče bila otvorena do 20 sati, i pre poslednjeg prebrojavanja glasova bilo je jasno da će većina naroda glasati "za", jer će promena glavnog državnog dokumenta doneti povećanje primanja siromašnijem delu stanovništva, a to su najpre penzioneri.

Za minulih šest dana, do 12 sati u sredu, prosečna izlaznost je bila 57,43 odsto, a najaktivniji su bili u republici Tiva, odakle je rodom ministar odbrane Sergej Šojgu, gde je izašlo 88,2 odsto građana, a zatim u Čečeniji (85,8) i Kemerovskoj oblasti (84,7)

PROTIVNICI PROTIV novog Putinovog mandata bili su samo komunisti i vanparlamentarne partije. Ali njihov uticaj je objektivno daleko manji nego uticaj onih koji podržavaju Putina. Zato i tvrdnje opozicije da je bilo zloupotreba pri glasanju malo koga uzbuđuju.

U agitaciji za glasanje na referendumu učestvovale su mnogobrojne poznate ličnosti, od TV novinara, sportista, glumaca i pevača do kosmonauta koji se nalaze na Međunarodnoj kosmičkoj stanici.

Juče je, po tradiciji, u zgradi Akademije nauka Rusije glasao i predsednik Putin.

Zadovoljni su svi oni kojima će Ustav garantovati veće prihode i bolju socijalnu i zdravstvenu zaštitu, ali i oni koji žele da Kerim bude večno ruski i da Kurilska ostrva ne mogu biti vraćena Japanu. Uz takav set promena Ustava lako je prošla i ona koja omogućava Putinu da može i posle sadašnjeg mandata da se kandiduje na narednim predsedničkim izborima.

"GLASAO" I MEDVEDIĆ GLAŠA ZAPOSLENI u zoološkom vrtu u Barnaulu, u ruskoj republici Altaj, doveli su mladunče medveda po imenu Glaša staro oko pet meseci na biračko mesto. Medvedić je "glasao" u gimnaziji u Barnaulu, a na video-snimku koji se pojavio na društvenim mrežama vidi se kako se Glaša popela na stolicu, grickala bocu sa antiseptikom, povukla kutiju za papire sa stola i gricnula za ruku ženu koja je u izbornoj komisiji.

Analiza Putinove popularnosti u različitim periodima vladavine pokazuje da mu je rejting rastao što su ga više napadali na Zapadu. Logika prosečnog Rusa je sledeća: od onih političara koje su hvalili na Zapadu, Rusija je imala samo štete. Na Zapadu su večno mamurnog Jeljcina nazivali ocem ruske demokratije, a gde je on doveo zemlju, svima je poznato. I Mihaila Gorbačova je Zapad kovao u zvezde kao oca perestrojke, a za vreme njegove vladavine raspao se SSSR.

Zato je i Putinov glavni adut to što većina građana Rusije smatra da je on dokazani patriota.

Onaj najaktivniji deo glasača, a to su penzioneri, vojska, policija, kao i državni činovnici, misli da danas nema u Rusiji političara koji bi bio adekvatna zamena Vladimiru Putinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)