Virus korona se širi svetom. U svetu su do danas obolele 119.132 osobe, preminulo je 4.284 ljudi, a ozdravilo 65.776. U Srbiji je do sada zabeleženo 12 slučajeva oboljevanja. Novčanice prenose viruse, u nekim zemljama je već zabranjeno plaćanje u gotovini, a u Kini planiraju dezinfekciju papirnog novca.

Lideri zemalja članica Evropske unije tokom video konfrencije dogovorili su se o koordinisanom pristupu u cilju limitiranja širenja virusa, isporuke medicinske opreme i rešavanja socijalno-ekonomskih posledica epidemije. Najavljeno je formiranje Korona investicionog fonda u visini od 25 milijardi evra. Utvrđena su četiri prioriteta rada:

*Limitiranje širenja virusa

*Preduzimanje proporcionalnih mera u skladu s naučnim i medicinskim činjenicama

*Koordinacija u isporuci medicinske opreme u cilju regularnog funkcionisanja unutrašnjeg tržišta

*Promocija istraživanja u oblasti izrade vakcine, dijagnostike i tretmana obolelih od KOVID -19


Kinezi planiraju dezinfekciju novčanica za koje se sumnja da su došle u kontakt sa zaraženim osobama, prenose mediji u regionu. UV zraci i zagrevanje trebalo bi da očiste papir, a neke novčanice biće uništene. Gotovina koja dolazi iz zona bolnica neće se više upotrebljavati.

Kako pišu mediji, neprekidno širenje virusa korona nateralo je finansijske institucije širom sveta da razmotre zabranu korišćenja novčanica.

Tako je prošlog petka Centralna banka Južne Koreje saopštila da isključuje iz opticaja sve novčanice tokom naredne dve nedelje, kako bi se sprečilo širenje virusa korona.

Muzej Luvr u Parizu je zabranio plaćanje novcem, dok epidemija podstiče potrošače u SAD da račune plaćaju mobilnim telefonima.

"Nema sumnje da novčanice prenose viruse”, kaže mikrobiolog sa Univerziteta Metropoliten u Londonu Pol Mejtvel.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje pranje ruku posle upotrebe novca, naročito pre obroka. Kina je pre izbijanja epidemije razvijala metode beskontaktnog plaćanja.

Prema eMarketaru, čak polovina ukupnog stanovništva Kine koristila je mobilni telefon u drugom kvartalu 2019. godine za plaćanje, preneo je Tanjug.


rs.sputniknews.com