RUSIJA neće ostaviti Tursku da se sa sirijskim vlastima razračuna jedan na jedan, jer turske vlasti nemaju nikakva ovlašćenja da određuju sudbinu Sirije - rekao je Dmitrij Novikov, predsedavajući Odboru za međunarodne poslove Državne dume Rusije, u odgovoru na "ponudu" koju je turski predsednik Erdogan uputio predsedniku Rusije Putinu povodom krize u vezi sa Idlibom u petak uveče.

On je dodao da pokušaj da se interesi sirijskog predsednika Bašara el Asa dao tuđe od interesa naroda te zemlje deluje veoma neskvadišanje, imajući u vidu da je Asad na izborima dobio sva potrebna ovlašćenja od sirijskog naroda kako bi predstavljao njihove interese.

Kombinovana ofanziva Redžepa Tajipa Erdogana ka Siriji i Evropi, oružjem i talasom izbeglica, je ušla u novu fazu. Antonio Guteres, predsednik Generalne skupštine UN, ocenio je preksinoć da je eskalacija situacije u sirijskom Idlibu događaj koji je izazvao najveću zabrinutost za sve vreme rata u Siriji.

Prema njegovim rečima, sada je najneophodnije da se momentalno prekine sukob, pre nego što situacija izmakne kontroli.

Da li situacija "toliko" izmiče kontroli, zasad je nejasno.

Iz Kremlja je stiglo saopštenje prema kojem Rusija i Turska izražavaju želju za smanjenjem tenzija. U njemu se navodi da su se zvaničnici dveju zemalja složili da zaštite civile unutar i izvan zone deeskalacije (u Idlibu) i obezbede hitnu humanitarnu pomoć za sve kojima je ona potrebna.

Generalni sekretar UN Guteres je potvrdio kako je u stalnom kontaktu sa Rusijom i Turskom, koju je aktivno pozvao na prekid sukoba.

- Zasad nismo uspeli da to postignemo, ali se nadam da ćemo uspeti u najbližoj budućnosti - zaključio je generalni sekretar UN.

O eventualnom angažmanu trupa UN u Siriji bilo je reči i u razgovoru Erdogana i Angele Merkel. Kako je saopšteno iz Ankare, nemačka kancelarka i predsednik Turske razgovarali su telefonom o najnovijim sukobima u Idlibu i tom prilikom istakli neophodnost novog primirja i početka političkih pregovora u što skorije vreme. U Erdoganovom saopštenju stoji i da UN spremaju humanitarnu misiju za taj region.

Povodom turske kombinovane ofanzive, više je nego upadljivo da se ne pominje Damask, pa čak ni u kontekstu eventualnog davanja saglasnosti za dolazak snaga UN na teritoriju Sirije. Poslednje saopštenje sirijskog predsednika Bašara el Aasad datira od četvrtka i glasi da će se bitka za oslobađanje Idliba nastaviti bez obzira na propagandne balone koji dolaze od Erdogana.

PROČITAJTE JOŠ: Rusija i Turska lako bi se mogle naći u ratu, jedna sila dugo sanja o tome: Ako Erdogan nastavi sa invazijom, preti mračan scenario

- Erdogan može da zaboravi na svoj san o obnavljanju Otomanskog carstva. Turci moraju otići, milom ili silom, jer mi ih smatramo okupatorima i agresorima i imamo legitimno pravo da se branimo - kazao je Asad.

U napadima turskih snaga u Siriji, u petak je poginulo devetoro a ranjeno 30 pripadnika Hezbolaha, šiitskih boraca koje podržava Iran, saopštio je zapovednik združenih regionalnih jedinica koje se bore na strani sirijskog predsednika Bašara el Asada.

AP Foto

TRAŽE "PATRIOT"

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da je zvanična Ankara zatražila od SAD da pošalju raketne sisteme tipa "Patriot" kao podršku Turskoj u sirijskoj provinciji Idlib. On je to rekao novinarima u katarskoj prestonici Dohi, posle sastanka sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.


SASTANAK PUTINA I ERDOGANA USKORO

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, sastaće se 5. ili 6. marta, najavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da su Putin i Erdogan razgovarali telefonom o mogućnosti da se sastanu. - Trenutno se radi na tome da se održi sastanak između predsednika Putina i predsednika Erdogana u Moskvi 5. ili 6. marta - dodao je Peskov.