KOJE SU SLABE TAČKE AMERIČKOG SISTEMA „PATRIOT“: Evo zašto su pogođene rafinerije

NovostiOnline

01. 10. 2019. u 21:53

КОЈЕ СУ СЛАБЕ ТАЧКЕ АМЕРИЧКОГ СИСТЕМА „ПАТРИОТ“: Ево зашто су погођене рафинерије

Foto Twitter

Incident u Saudijskoj Arabiji pokazao je jednu od slabih tačaka sistema vazdušne odbrane „Patriot“ — fiksno lansiranje od 45 stepeni
Incident u Saudijskoj Arabiji pokazao je jednu od slabih tačaka sistema vazdušne odbrane „Patriot“ — fiksno lansiranje od 45 stepeni.

Zbog toga je, ako se meta približi otpozadi ili sa boka, potrebno okrenuti ceo sistem. To nije slučaj sa ruskim sistemima S-300 i S-400, koji rakete lansiraju vertikalno u bilo kom pravcu.

Pored toga, treba napomenuti da protivraketnu odbranu saudijskih objekata u Abkaiku i Kuraisu čine sistemi „Erlikon“ i „Šahin“ (francuska verzija sistema „Krotale“ na saudijskoj teritoriji). Ova tri protivraketna odbrambena sistema nisu uspela da garantuju bezbednost rafinerija kompanije „Saudi Aramko“ napadnutih 14. septembra.

PROČITAJTE JOŠ - POSLEDICE NAPADA NA RAFINERIJU: Gerilci „praćkom“ nadigrali moćni američki „Patriot“

Danijel Šapiro, bivši američki ambasador u Izraelu i član Instituta za nacionalnu bezbednost, rekao je da je situacija u vezi sa sistemom „Patriot“ u Saudijskoj Arabiji zabrinjavajuća.

„Ako nisu mogli da ispune svoju misiju sprečavanja preciznih napada, to je zabrinjavajuće“, rekao je Šapiro.

PROČITAJTE JOŠ - RAZARANjE IZBLIZA: Trenutak hirurški preciznih udara na saudijsku rafineriju (VIDEO)

Bivši direktor Izraelske organizacije za protivraketnu odbranu Uzi Rubin objašnjava zašto „Patriot“ protivraketni odbrambeni sistemi nisu uspeli da sruše krstareće bespilotne letelice i rakete koje su lansirane protiv saudijskih rafinerija.

„Problem je najverovatnije u konfiguraciji senzora sistema za vazdušnu odbranu američkog porekla. Zbog toga nije mogao da eliminiše pretnje“, kaže stručnjak.

„Kada su u pitanju rakete, senzori protivraketne odbrane obično su usmereni na horizont. Zato problem može da nastane kada rakete projure bliže površini, odnosno u slučaju niskih raketnih napada“, rekao je Rubin.

On je naglasio da ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu „Pancir“ sa svojim 30-milimetarskim topovima, raketama i infracrvenim sistemima za detekciju mogu da ispune ovaj zadatak i da detektuju i takve projektile.

Rusija je za dve godine eliminisala skoro 120 bespilotnih letelica koje su pokušale da napadnu vazdušnu bazu Hmejmim.


sputniknews.com
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Мр Радомир Шћепановић

02.10.2019. 06:20

Хаххахаха! треба и време да се окрене?

Ролекс.

09.12.2019. 03:01

Опа бато док се окрене све је уништено.