Požar na Eviji razmera ekološke katastrofe: Potresne scene, avioni na tamno crvenom nebu, visoki plamenovi i gust dim iznad šume (VIDEO)

Z. Šimunec

sreda, 14. 08. 2019. u 15:18

Пожар на Евији размера еколошке катастрофе: Потресне сцене, авиони на тамно црвеном небу, високи пламенови и густ дим изнад шуме (ВИДЕО)

Foto: AP

GRČKO OSTRVO u blizini atine još uvek se bori sa PLAMENOM stihijom, do sada je izgorelo 2.800 hektara guste šume

VATRENA stihija na grčkoj Eviji u najvećoj meri je pod kontrolom vatrogasaca i pripadnika Civilne zaštite, vojske i policije, kao i velikog broja dobrovoljaca. Vatrogascima i vojnicima se u prvim jutarnjim satima u sredu u gašenju požara priključilo i sedam aviona, devet helikoptera, kao i teška mehanizacija uz pomoć koje su se formirali blokovi da se zaustavi nalet plamena. Vatreni front je dug 2,5 kilometara, a velike probleme vatrogascima pričinjava česta promena pravca vetra. Iz Italije su stigla dva kanadera, iz Španije se takođe očekuju dva aviona, a iako su najavljeni, avioni iz Hrvatske nisu stigli, uz objašnjenje da i tamo postoji neposredna opasnost od požara.PROČITAJTE JOŠ -HILjADE VATROGASACA U BORBI SA VATRENOM STIHIJOM: Požar na Eviji van kontrole, velika ekološka katastrofa

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis prekinuo je odmor na Kritu i stigao na Eviju. Razmere štete su ogromne, radi se o nemerljivoj ekološkoj katastrofi. Prve procene govore da je opustošeno 2.800 hektara guste šume, od čega i 19 borovih i šume kestena.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije