Esper nominovan za šefa Pentagona

V. N.

utorak, 16. 07. 2019. u 09:40

Еспер номинован за шефа Пентагона

Mark Esper EPA

SAD, najzad, dobijaju ministra odbrane. Sedam meseci od ostavke Matisa
BELA kuća formalno je nominovala Marka Espera za ministra odbrane. Esper bi trebalo da popuni mesto upražnjeno ostavkom Džima Matisa pre sedam meseci, što je dovelo do nezabeleženog perioda nestabilnosti na najvišem nivou u Pentagonu.

Pentagon je u saopštenju naveo da trenutkom nominovanja Marka Espera za novu dužnost on prestaje da bude vršilac dužnosti ministra odbrane. Tu funkciju je obavljao od prošlog meseca.

Umesto Espera, za vršioca dužnosti ministra odbrane biće postavljen Ričard Spenser, koji od avgusta 2017. obavlja funkciju civilnog čelnika američke Ratne mornarice.

Očekuje se da Spenserovo ministrovanje bude kratkog veka, pošto bi Esper već sutra trebalo da bude potvrđen kao novi šef Pentagona. Čim Esper položi zakletvu, Spenser će se vratiti Ratnoj mornarici.


PROČITAJTE JOŠ: PENTAGON: Nuklearno i konvencionalno oružje kao zaštita od ruskih krstarećih raketa


Od odlaska Matisa, pre sedam meseci, američka nacija se suočila sa potencijalnim oružanim sukobom s Iranom.

Ovo je, inače, najduže čekanje novog ministra u istoriji Pentagona.

Uzroci ovakve situacije su različiti, ali bez obzira na sve, vakuum koji se stvorio u vođstvu Ministarstva odbrane počeo je da brine članove Kongresa i druge zvaničnike, pri čemu se javlja osećaj da nešto nije u redu u kritično važnom delu američke vlade u trenutku globalne neizvesnosti, ističu mediji u SAD.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije