Aplikacija „Pametni parking“ banjalučkih studenata puštena u funkciju: Evo šta nudi (FOTO)

Novosti Online / D. LALIĆ

15. 01. 2020. u 17:08

Апликација „Паметни паркинг“ бањалучких студената пуштена у функцију: Ево шта нуди (ФОТО)

Foto: D. Lalić

Aplikacija omogućava da putem interneta korisnik u svakom trenutku dobije informacije da li u garaži "Borik" ima slobodnih parking mesta i koliko, kao i detaljnije informacije o parkingu, zonama i cenama
Aplikacija „Pametni parking“, čiji su autori studenti Elektrotehničkog fakulteta Rastko Zeljković i Dragan Ivanović, te Ekonomskog fakulteta Danilo Vuković, danas je promovisana i puštena u funkciju u javnoj garaži „Borik“.


Aplikacija omogućava da putem interneta korisnik u svakom trenutku dobije informacije da li u ovoj garaži ima slobodnih parking mesta i koliko, te detaljnije informacije o parkingu, zonama i cenama.


Grad je podržao ovaj projekat mladih sugrađana,a gradonačelnik Igor Radojičić istakao je da Banjaluka ima četiri strateška fokusa razvoja, od čega su dva „Zeleni grad“ i „Pametni grad“ i u okviru njih mnogo poboljšanja u saobraćaju, pri čemu su izgrađene nove saobraćajnice i kružni tokovi.


- Danas prisustvujemo promociji nečeg naprednijeg s ciljem da se optimizuje korištenje parkinga u gradu tako da građani provode manje vremena u saobraćaju tražeći slobodna parking-mesta i da imaju informaciju na licu mesta putem displeja i na veb i mobilnoj aplikaciji. Cilj i namera je da to proširimo i pokrijemo šire područje grada, da građani prave manje gužve i troše manje vremena u saobraćaju – naglasio je Radojičić.


On je kazao da Grad ima još nekoliko projekata u najavi kada je reč o modernizaciji u saobraćaju, i to kada je reč o naplati parkiranja, te brojanju frekvencije saobraćaja, posebno na raskrsnicama.


Jedan od autora aplikacije, Dragan Ivanović pojasnio je da putem mobilne aplikacije „Pametni parking“ ili veb-sajta koji je već dostupan www.pametniparking.com korisnici u svakom trenutku mogu dobiti informacije da li na određenom parkingu ima slobodnih mesta i koliko, te detaljnije informacije o parkingu, zonama i cenama.


- Sistem koji smo osmislili probno je instaliran na javnom parkingu i garaži Borik kod dvorane „Borik“ i nakon testne faze besprijekorno funkcioniše i aplikacija i displej za prikaz slobodnih parking-mesta na samom ulazu u parking i garažu.


Projekat probnog testiranja realizovali smo uz logističku i finansijsku podršku kompanije „Prointer ITSS“ kao poklon Gradu – naveo je Ivanović.


On je podsetio da su zahvaljujući ovoj aplikaciji na takmičenju „Mojih pet minuta“ pre godinu dana osvojili drugo mesto po oceni stručnog žirija i novčanu nagradu za svoju poslovnu ideju.


- Razvoj aplikacije je počeo u sklopu kampa mladih programera, koji se održava u Gimnaziji u Banjaluci. Za izradu aplikacije koristili smo algoritme veštačke inteligencije za prepoznavanje kamerama vozila na ulasku u parking, a kamera zamenjuje jednog radnika koji bi trebalo da stoji tu i broji vozila – pojasnio je Ivanović. On je dodao da se podaci mogu dobiti i na engleskom jeziku.


Direktor „Prointera“ Bojan Vujić rekao je da je ovoj kompaniji bila čast što je imala priliku da znanja mladih pretvori u konkretan projekat.


Pročitajte još: HIT NA INTERNETU: Poruka parking servisa koja je oduševila sve (FOTO)


- Ovim smo pokazali da imamo domaća znanja i potencijala i da je potrebno da ih identifikujemo, podržimo i pokažemo da možemo napraviti dobar domaći proizvod – istakao je Vujić.

Tri studenta koji su izradili aplikaciju pametni parking

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije