Prevaranti haraju Posavinom: Od čobana kradu ovce i jagnjad

N. ĐURIĆ

16. 12. 2019. u 09:51

Преваранти харају Посавином: Од чобана краду овце и јагњад

Foto Ninko Đurić

Kako nestaju stada sa pašnjaka Posavine, Krajine i FBiH. Prostodušni 71-godišnji starac u Velikoj Sočanici izgubio 5.000 KM
MNOGOBROJNE prijave policiji o krađama stada na pašnjacima Posavine, susedne Krajine, kao i Federacije BiH, svedoče o prevejanosti prevaranata i lakovernosti prevarenih. Aktuelna je čak i krađa identiteta stočara od strane prevaranata, koji koriste i njihov dobar glas i fizičku sličnost, pa u njihovo ime na veresiju otkupljuju stoku.

Prostodušni 71-godišnji starac na derventskom pašnjaku u Velikoj Sočanici je čak pomogao lopovu da ubaci u kamion 16 ovaca, 11 jagnjadi i jednu kozu. I tako izgubio više od 5.000 maraka. A u svojoj naivnosti da je sklopio odličan posao, od "kupca" nije uzeo ni ponuđenih 100 evra, verujući da će se on sutradan pojaviti s parama i otkupom ostatka stada.

Njegovom komšiji P. R. (54), ubrzo nakon toga, iz štale i tora oterano je 11 ovaca u vrednosti 2.200 KM.

Ogorčen je i Mihad Iriškić (58), poznati prnjavorski stočar i vlasnik ovdašnje farme "Zelena dolina". On se, uz prijavu policiji, bukvalno dao u potragu za prevarantom koji je u njegovo ime kupovao stoku na veresiju.

- Bio sam u šoku i neverici nakon telefonskog poziva vlasnika stada iz Vijačana. Pitao me kada ću da mu platim za 15 ovaca koje sam kupio, odnosno od njega odvezao. Tek na mojoj farmi se uverio da se nikada nismo ni sreli. Istim povodom javila mi se i prevarena starija žena iz Kremne - priča Iriškić.

Ugledni prnjavorski stočar otkriva da je dokučio da se u njegovo ime predstavlja, kako bez uvijanja kaže, "jedna bitanga" iz Gračanice (FBiH).

- Saznao sam da je to Nedžad Durmić zvani Tonika. Poznati švercer stoke, prevarant i šarlatan. Na meti su mu uglavnom starije osobe. Ukradenom robom trguje na razne načine, snabdeva i mesare, a saznajem i da na vašarima prodaje meso na veliko ili pečeno na ražnju - ogorčen je Iriškić.

On ističe da je sa svim tim upoznata i policija. Prosto ne može da shvati kako taj Gračanlija sa svojim kamionom slobodno krstari drumovima i vara stočare.
- Svima poručujem da ne nasedaju, jer niko u moje ime ne otkupljuje stoku. To sam činim, i nikada ništa nisam uzeo na veresiju. U pitanju je i čast moje porodice, a ovim poslom se bez mrlje bavim gotovo 50 godina - ističe naš sagovornik.

NE BIRA ŽRTVE

MIHAD Iriškić tvrdi da je, tragajući za kradljivcem njegovog identiteta, saznao i za mnoge druge prevare, gde su stočari ostali i bez para i bez stoke.
- Tako je u Sitnešima, kod Srpca, vlasnik prevaren za više od 3.000 KM u odvezenoj stoci. O kakvom se prevarantu radi, govori i to da se on kasnije prevarenom javio na telefon kao Iriškićev brat. Samog sebe je sažaljevao, navodeći da je teško oboleo i da će se sa parama pojaviti čim se izleči.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije