Po svaku cenu brane porodilišta

Ninko ĐURIĆ

subota, 30. 09. 2017. u 09:31

По сваку цену бране породилишта

Dom zdravlja u Prnjavoru

Čelnici opština i domova zdravlja u Prnjavoru i Derventi zabrinuti zbog pretnje ministarstva. Traže da se iz novog oštrijeg pravilnika briše da moraju da imaju operacione sale

Rukovodstva opština i Domova zdravlja Prnjavora i Dervente odlučna su da očuvaju svoja porodilišta. Njima je resorno ministarstvo Vlade RS postavilo ultimatum - ukoliko do 1. februara porodilišta ne opreme operacionom salom i stručnim kadrovima, sledi katanac!

Sudeći po zaključcima sa zajedničkog sastanka u Prnjavoru, rešenje gorućeg problema u ove dve susedne opštine je, barem naoko, jednostavno. Ne treba opremati operacione sale, jer, kako kažu, za to ove dve susedne opštine nemaju para, ekonomske opravdanosti, ali ni realne potrebe. Jednostavno rešenje je izmena novog pooštrenog pravilnika ministarstva i iz njega brisanje nametnutog uslova - postojanje operacione sale.


PROČITAJTE JOŠ: Štrajk u školi najzad prekinut

- Uputićemo inicijativu Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS da izmeni pravilnik i odobri rad porodilištima u Derventi i Prnjavoru, bez operacionih sala, kao što je to bilo i do sada - saopštio je novinarima dr Darko Tomaš, načelnik prnjavorske opštine.

U Derventi i Prnjavoru se pozivaju i na stogodišnju tradiciju svojih porodilišta koja bez prestanka funkcionišu dan-danas.

- Analizirajući propise i pravilnike konstatovali smo da je, zapravo, jedini problem u pravilniku ministarstva, za koji zahtevamo da bude izmenjen - kategoričan je Tomaš. - Istovremeno, naše dve lokalne zajednice su spremne da obezbede plate zaposlenima u porodilištu.

Čelni ljudi domova zdravlja u Prnjavoru i Derventi, Svjetlana Malić i Mirko Šaran, ističu da su ovo jedina dva vanbolnička porodilišta u RS, u kojima se godišnje izvrši najmanje po stotinu porođaja.


PROČITAJTE JOŠ: Crnadak: BiH neće ni razmatrati odluku o priznanju Kosova

- Nelogično je da se birokratskim metodama zatvaraju porodilišta koja dobro funkcionišu. Bez operacionih sala, kao što je to, uostalom, praksa i u zemljama okruženja. A, kao i do sada, trudnice sa rizičnom trudnoćom slaćemo u bolnice u Doboju i Banjaluci - kažu Malićeva i Šaran.


ŠANSA U IZMENI ZAKONA

MINISTARSTVO zdravlja i socijalne zaštite RS do sada je, pod pretnjom zabrane daljeg rada, u više navrata produžavalo rok domovima zdravlja u Prnjavoru i Derventi. Sastanak u Prnjavoru je pokazao da ove dve susedne opštine nemaju iluziju, tačnije računicu da mogu podići operacione sale, sa službama anestezije, transfuzije, intenzivne nege i stručnim kadrom, kao u bolnicama.

- Šansu vidimo u tekućoj izmeni i novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti u NS RS - optimisti su u Prnjavoru i Derventi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Nele

30.09.2017. 11:12

Tako i treba. Ove dvije susjedne opštine su i u nevolji jače i bliže. Prnjavorčani i Dervenćani ne dajte biroratskim metodama, ili bilo kakvim drugim, gašenje svojih stoljetnih porodilišta...