RS: Domaći stručnjaci zadivili svet

N. Š. RADIĆ

18. 10. 2016. u 12:12

РС: Домаћи стручњаци задивили свет

Aleksandra Dominović Kovačević

Nagrađeni banjalučki neurolozi udruženi u misiju širenja svesti o podmukloj retkoj bolesti ALS

BANjALUČKI neurolozi i ljudi svesni toga koliko je ALS (amiotrofična lateralna skleroza) opaka retka bolest, nagrađeni su za nesebičan trud i akcije kroz Udruženje obolelih od ALS Republike Srpske. Naime, 29. septembra ova grupa stručnjaka, na čelu sa načelnicom neurologije na UKCRS u Banjaluci, Aleksandrom Dominović Kovačević, dobila je poziv za priključivanje Svetskoj alijansi udruženja obolelih od ALS, bolesti od koje pati i čuveni fizičar Stiven Hoking i od koje je umrla Jadranka Stojaković.

- Isplatio nam se višemesečni trud i svetska alijansa prepoznala je naše napore i namere. Ovo je izuzetna čast i trudićemo se da opravdamo epitet članice Svetske alijanse, jer nju čine samo ona udruženja koja su dala pozamašan doprinos širenju svesti o ovoj podmukloj bolesti - kaže za "Novosti" Aleksandra Dominović Kovačević. - Za samo nekoliko meseci uradili smo toliko da se naša priča čula i do SAD. Organizovali smo humanitarni koncert, prikupili sredstva za kupovinu šest NIV aparata (aparat koji obolelima u odmaklim fazama olakšava disanje), istupili pred institucije... U RS je registrovano 36 obolelih u svim fazama bolesti, od kojih najmlađi oboleli ima tek 38 godina, a oboleo je u 36. Nažalost, pravila nema. Oboleti mogu i stari i mladi. To je jedna od najstrašnijih i najsurovijih bolesti, jer se ne zna šta je uzrok njenog nastanka, a samim tim ne postoji ni adekvatno lečenje. Svaka terapija je, u stvari, da se ublaži niz simptoma koje bolest uzrokuje - kaže naša sagovornica.

Jedini lek koji je odobren od Svetske zdravstvene asocijacije (FDA) je "riluzol" koji ublažava simptome obolelog.

- Uspeli smo preko udruženja i naše klinike da se izborimo da oboleli preko Fonda zdravstvenog osiguranja mogu nabaviti lek. Inače, njegova komercijalna cena je između 500 i 600 KM za mesečnu dozu. I u tom smislu, u odnosu na region, učinili smo iskorak napred, s obzirom na to da, recimo u Srbiji, Fond pokriva samo deo cene, dok u Hrvatskoj oboleli sami moraju da ga kupe. Među obolelima, kao i aktivnim članovima udruženja je i načelnik stomatologije u banjalučkom Domu zdravlja Zoran Gvozden. Želimo da svakom obolelom omogućimo dostojanstven život. Zoran je, nakon što je uvideo da mu slabe mišići ruku, shvatio da neće moći više da radi posao stomatologa, i bio je spreman da završi karijeru. Međutim, njegove kolege pokazale su izuzetnu solidarnost i postavile ga za načelnika stomatologije. Upravo to je ono što je jedan od ciljeva, da u ljudima probudimo svest, ali i solidarnost, da svaki oboleli dobije novu šansu za život, život vredan dostojanstva - zaključila je Aleksandra Dominović Kovačević.


IZAZOV POLIVANjA VODOM

PRE dve godine u svetu, a i na Balkanu je zavladala lančana internet manija "polivanja hladnom vodom", ili originalnog naziva "Ajs baket čelendž". Izazovi su se nizali jedan za drugim, ledenom vodom polivale su se poznate ličnosti, klinci iz komšiluka, u školama, studenti, pa i bake i deke. Ova virtuelna "zabava" kulminirala je na našim prostorima u leto 2014. godine. Gotovo da nije ostao niko da se nije upustio u ovu, naizgled bezbrižnu, zabavnu avanturu. Ipak, malo ko da je bio svestan da je u pozadini cele priče pokušaj planetarnog buđenja svesti o bolesti ALS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)