Primaju Lajčaka, žele pad Trampa, a Tači se povlači: Bez velikih očekivanja uoči posete izaslanika EU Prištini

D. R. Đ.

subota, 13. 06. 2020. u 09:55

Примају Лајчака, желе пад Трампа, а Тачи се повлачи: Без великих очекивања уочи посете изасланика ЕУ Приштини

Lajčak Foto: AP

U Prištini se uveliko pravi računica na osnovu očekivanja da će se u Belu kuću vratiti demokrate
POSLE usvajanja platforme za dijalog sa Beogradom novog premijera Avdulaha Hotija, u kojoj se traži uzajamno priznavanje, članstvo u UN, kao i ratna odšteta, veliko je pitanje može li specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, koji bi trebalo sledeće nedelje da dođe u Prištinu, bilo šta da učini pa da se razgovori sa srpskom stranom otkoče.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović kaže za "Novosti" da se u Prištini uveliko pravi računica na osnovu očekivanja da će američki predsednik Tramp izgubiti izbornu trku i da će se u Belu kuću vratiti demokrate, jer je njihov saveznik broj 1 - "duboka Amerika". Zbog toga će, kako smatra, i nova vlada na KiM nalaziti načine da otegne nastavak dijaloga sa Beogradom.

- Oni će Lačjaka primiti spolja uglađeno, ali će se pozvati na unutaršnje poteškoće, možda i na izbore za srpski parlament, a onda sledi letnja pauza u radu institucija i već će stići jesen i američki izbori. Iako je Lajčak poznat na Balkanu i blizak SAD, on osim pokazivanja dobre volje u ovom procesu, nije u stanju da izvrši pritisak i albanska strana to zna - navodi Jovanović.

Inače, Hašim Tači rekao je da će za nekoliko meseci napustiti institucionalni život i da se više neće kandidovati za predsednika. Njemu, inače, mandat ističe u aprilu 2021.

- Neću se vratiti u parlament ili vladu. Biću Hašim Tači, bez institucionalne odore - poručio je on.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

budjoni

13.06.2020. 10:40

Sve kupoprodajne ugovore pod pritiskom od 45 g poništiti i vratiti oteto vlasnicima l

СДБ

13.06.2020. 20:04

Трамп остаје и други мандат 99.9% тако да та дивља власт нема че,у дасе нада.