Kosovske institucije neće dozvoliti "predstavnicima nijedne druge države da dolaze i učestvuju u predizbornoj kampanji u zemlji", kažu zvaničnici, prenosi RSE.


Ovi navodi kosovskih političara dolaze u svetlu najava beogradskih političara da će posetiti Kosovo, u toku predizborne kampanje za parlamentrane izbore koji će se na KiM održati 6. oktobra ove godine.


Jetlir Zimberaj, savetnik odlazećeg ministra inostranih poslova Bedžeta Pacolija, je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio da kosovske institucije neće dati dozvolu za ulazak na Kosovo nijednom predstavniku druge zemlje, koji bi posetu iskoristio za predizbornu kampanju. Prema Zimberaju, ovo pogotovo važi za zvaničnike iz Srbije.


- Apsolutno, nijedan državni predstavnik bilo koje države neće moći da dođe ovde i vodi kampanju. U ovom smslu, potpuno su nerazumljive najave zvaničnika Vlade Srbije da će posetiti Kosovo zarad predizborne kampanje. U stvari mi to razumemo, budući da oni imaju tendenciju da zaoštre situaciju, i stvaraju unutrašnje tenzije. Međutim, kosovske institucije neće dozvoliti da se ošteti izborni proces - rekao je Zimberaj.


Savetnik kosovskog šefa diplomatije potvrdio je da se kosovske institucije koordinišu sa međunarodnom zajednicom kako bi se obezbedio mirni izborni proces, gde će se građanima zagarantovati slobodno glasanje.


PROČITAJTE I: VUČIĆEVA ČISTKA U SNS: Ostaće samo 1 ministar od sadašnjih


S tim u vezi, on je poručo da ni srpski građani na Kosovu ne bi trebali da budu pod pritiskom kako i za koga glasati na predstojećim izborima na Kosovu.


ZABRANA I ZA VUČIĆA


Osvrćući se na mogućnost posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Zimberaj je istakao da ova odluka važi za bilo kojeg političara koji nije sa Kosova.


Sa druge strane, poznavalac političkih prilika, Petar Miletić, bivši poslanik kosovske skupštine iz redova srpske zajednice, naglasio je da je Beograd uvek imao određenog uticaja na izborni proces na Kosovu.


Takođe, smatra da najnovija odluka kosovskih institucija o zabranjivanju ulaska srpskih političara na Kosovo neće imati nikakav efekat.


Štaviše, on navodi da time kosovske institucije žele predstaviti sebe kao nekog ko se pita kada je u pitanju srpska zajednica na Kosovu ali sve je to, prema njemu “usmereno ka albanskim glasačima”.