Priština zabranila ulazak na KiM političarima iz Srbije

Tanjug

03. 09. 2019. u 13:48

Приштина забранила улазак на КиМ политичарима из Србије

Foto Tanjug

Osvrćući se na mogućnost posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Zimberaj je istakao da ova odluka važi za bilo kojeg političara koji nije sa Kosova
Kosovske institucije neće dozvoliti "predstavnicima nijedne druge države da dolaze i učestvuju u predizbornoj kampanji u zemlji", kažu zvaničnici, prenosi RSE.


Ovi navodi kosovskih političara dolaze u svetlu najava beogradskih političara da će posetiti Kosovo, u toku predizborne kampanje za parlamentrane izbore koji će se na KiM održati 6. oktobra ove godine.


Jetlir Zimberaj, savetnik odlazećeg ministra inostranih poslova Bedžeta Pacolija, je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio da kosovske institucije neće dati dozvolu za ulazak na Kosovo nijednom predstavniku druge zemlje, koji bi posetu iskoristio za predizbornu kampanju. Prema Zimberaju, ovo pogotovo važi za zvaničnike iz Srbije.


- Apsolutno, nijedan državni predstavnik bilo koje države neće moći da dođe ovde i vodi kampanju. U ovom smslu, potpuno su nerazumljive najave zvaničnika Vlade Srbije da će posetiti Kosovo zarad predizborne kampanje. U stvari mi to razumemo, budući da oni imaju tendenciju da zaoštre situaciju, i stvaraju unutrašnje tenzije. Međutim, kosovske institucije neće dozvoliti da se ošteti izborni proces - rekao je Zimberaj.


Savetnik kosovskog šefa diplomatije potvrdio je da se kosovske institucije koordinišu sa međunarodnom zajednicom kako bi se obezbedio mirni izborni proces, gde će se građanima zagarantovati slobodno glasanje.


PROČITAJTE I: VUČIĆEVA ČISTKA U SNS: Ostaće samo 1 ministar od sadašnjih


S tim u vezi, on je poručo da ni srpski građani na Kosovu ne bi trebali da budu pod pritiskom kako i za koga glasati na predstojećim izborima na Kosovu.


ZABRANA I ZA VUČIĆA


Osvrćući se na mogućnost posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Zimberaj je istakao da ova odluka važi za bilo kojeg političara koji nije sa Kosova.


Sa druge strane, poznavalac političkih prilika, Petar Miletić, bivši poslanik kosovske skupštine iz redova srpske zajednice, naglasio je da je Beograd uvek imao određenog uticaja na izborni proces na Kosovu.


Takođe, smatra da najnovija odluka kosovskih institucija o zabranjivanju ulaska srpskih političara na Kosovo neće imati nikakav efekat.


Štaviše, on navodi da time kosovske institucije žele predstaviti sebe kao nekog ko se pita kada je u pitanju srpska zajednica na Kosovu ali sve je to, prema njemu “usmereno ka albanskim glasačima”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (35)

star

03.09.2019. 14:45

Misle da će ovom zabranom nešto postići zvaničnici Prištine, ali od toga nema ništa, naš narod na KiM će jedinstveno i složno podržati predstavnike Srpske liste.

Mika

03.09.2019. 14:52

Bahata Priština se plaši političara iz Srbije, da li će zabraniti ulazak njihovoj Radi Trajković?

Marija

03.09.2019. 14:53

Nije im ni prvi put a ni poslednji nazalost to je postalo ocekivano od albanske strane.

Janko

03.09.2019. 14:57

Jos jedan gnusan potez Pristine koji samo pokazuje da nemaju dobru volju i zelju za postizanje kompromisa.

ranko75

03.09.2019. 15:04

Koji amo mi papci. Umesto da nastojimo da po rezoluciji 1244 budu tamo nasa milicija i da je po toj istoj rezoluciji Kosovo Srbija, to se ima obezbediti i poseta Kosova vlastima Srbije a isto slobodno kretanje svih gradjana. Umesto toga on radi po savetima Sorosa i Toni Blera u korist nasih neprijatelja.

Biljana

03.09.2019. 15:06

Albanci ne znaju da tim potezom cine Srbima veliku uslugu. Ima da proradi srpski inat a to nece biti dobro po Albance.

Jana

03.09.2019. 15:13

Siptari moraju da shvate da nas ovakvim potezima nece naterati da odustanemo od nasih ciljeva.

Boki

03.09.2019. 15:56

Pa mocni su zar niko nevidi sta rade rade sta hoce a mi smo jaki na recima drugo nista ajde da vidim koji ce politicar da udje tamo sta zamisle to urade imaju podporu jaku cuvaju ih ameri.

Komsija

03.09.2019. 16:51

Vlada Republike Kosova,treba da se uozbilji,i da ne dopusta nikoga iz vlade Beograda da udje na Kosovu,sve dok Beogradske vlasti ne pustaju nase Politicare da posete Beograd.Da su pametni Vlada Kosova,ne bi spomenuli vise nikakvu

МАЈА

03.09.2019. 23:33

Приштина претерује из дана у дан, стварно нема смисла шта све ради.

mimi

04.09.2019. 08:00

Niko ne moze zabraniti pristup nasoj teritoriji, EU treba da sankcionise postupke Pristine.