Klark i Olbrajtova zarađuju na mrtvim Srbima

D. R. Đ.

01. 04. 2019. u 09:02

Američki zvaničnici u vreme bombardovanja SRJ, razvili unosne biznise na Kosovu. Bivši komandant NATO hoće rudnike, sekretarka profitirala 20 miliona

Кларк и Олбрајтова зарађују на мртвим Србима

Vesli Klark / Medlin Olbrajt

BOMBE koje su sa sigurne udaljenosti slali da zasipaju SRJ 1999. godine, pojedinim glavnim promoterima NATO agresije raskrčile su put do unosnih poslova na Kosovu. Preobučen u odelo biznismena, glavnokomandujući NATO snaga iz perioda bombardovanja, Vesli Klark, bacio je oko na rudno bogatstvo na KiM, dok je američka državna sekretarka iz tog doba, Medlin Olbrajt, preko više firmi i fondova isplela mrežu oko kosovskih telekomunikacija.

Klark, sada penzionisani general, već šest godina pokušava da pokrene posao na Kosovu sa firmom "Enviditi enerdži Kosovo", u kojoj je član Upravnog odbora. Iako je projekat Klarkove kompanije u jednom momentu stigao i do skupštine u Prištini, ipak je povučen iz procedure, ali general nije odustao od ove namere već, kako je sam rekao, čeka da se u vladi u Prištini oko ovog projekta "stvori konsenzus".

"Olbrajt grupa" je prvo na KiM bila specijalni savetnik predsednika Upravnog odbora kosovskog internet provajdera "Ipko", koji je posle spajanja sa slovenačkim "Mobitelom" dobio licencu za mobilnog operatera na KiM. Koliko je Olbrajtova profitirala od ovog posla, može samo da se nagađa, ali je ova, sada profesorka diplomatije na Univerzitetu DŽordžtaun, prema nekim spekulacijama navodno zaradila 20 miliona evra.

Prema pisanju medija na albanskom, nije se sve završilo samo na davanju saveta "Ipku", već kompanija "Olbrajt kapital menadžment" (ACM), ima deo akcija u toj kompaniji, zbog čega se i podigla prašina kada je pre sedam godina ACM ušla u trku za kupovinu Pošte i telekomunikacija na Kosovu. Od toga je, bez nekog podrobnijeg pojašnjenja, naprasno odustala.

Istoričar Nemanja Starović kaže za "Novosti" da u političkoj kulturi SAD nije neuobičajeno da nosioci javnih funkcija posle napuštanja položaja nastavljaju karijere u poslovnom svetu, ali da se veoma pažljivo prati da li će svojim daljim angažmanom ući u sukob interesa i ostvariti materijalni interes na način koji se smatra nečasnim.

- Etički standardi koji u SAD važe na unutrašnjem planu, međutim, ne primenjuju se u udaljenim delovima sveta, te stoga veoma često do nas dolaze informacije o lukrativnim poslovima bivših američkih zvaničnika u zemljama poput Avganistana ili Iraka, kao i na području KiM. Nove vlasti koje su uspostavljene nakon američkih intervencija imaju svojevrsnu obavezu da se oduže onima koji su ih ustoličili, ali i potrebu da obezbede nastavak podrške "Velikog brata", te stoga često i sami nude američkim zvaničnicima poslovne aranžmane koji bi se u razvijenom svetu nesumnjivo smatrali koruptivnim - navodi Starović.

TAČIJEVE DILEME "NJUJORK tajms", kako podseća Starović, pisao je 2012. godine o privatizaciji kosovskog "Telekoma", navodeći da je iza jednog ponuđača koji je ostao u najužem krugu stajala Madlen Olbrajt, dok je za drugog lobirao DŽejms Pardju, nekadašnji specijalni predstavnik Klintonove administracije za Balkan. Na sastanku sa Pardjuem, Hašim Tači mu se požalio na nezavidnu poziciju, jer koji god od ponuđača bude dobio unosni posao, "dva miliona građana će smatrati da je izdao onog drugog".

Nekadašnji ministar spoljnih poslova, Vladislav Jovanović, kaže za "Novosti" da agresija na SRJ nije samo imala samo kazneni karakter i cilj da bude poučni primer za druge, kao lekcija "šta ne treba da rade", već je imala i osvajački motiv. Ali, dodaje da izvlačenje ekonomske koristi od imperijalnih poduhvata postoji još od starih vremena:

- Ovde je simptomatično što su ličnosti koje su najviše opravdavale agresiju došle da eksploatišu kosovske resurse. Tu imamo i momenat da je kosovsku političku elitu lako držati u šaci kada se zna da su ratni zločinci, pa se preko tih piona ostvaruju interesi na ekonomskom polju.

Nisu samo akteri iz agresije omastili brk posle ilegalne vojne intervencije, već su mnogi koji su posle službovali u Prištini, bilo kao članovi međunarodnih misija, bilo kao diplomate, profitirali kao "savetnici" kosovskih lidera.

Američki mediji su, kako podseća Starović, opširno izveštavali o slučaju Kristofera Dela, nekadašnjeg ambasadora SAD u Prištini. On je, prema tim navodima, snažno uticao na to da velika američka kompanija dobije posao izgradnje auto-puta na KiM, vrednog 1,3 milijarde dolara, da bi ubrzo po odlasku sa funkcije 2012. godine dobio dobro plaćeno radno mesto u tom istom preduzeću.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (30)

PERA

01.04.2019. 09:31

SAMO DA SE MOLIMO SVEVISNJEM ZA SPAS DUSA NEVINO STRADALIH DO DANAS A PRAVDA I ISTINA MORA KAD TAD DA SE SAZNA JER ZAKLELA SE ZEMLJA RAJU DA SE SVE TAJNE SAZNAJU!!!!

Рашо

01.04.2019. 09:31

И наука и људско искуство су сагласни, ратови се воде првенствено због пљачке и отимачине туђих материјалних добара! Злочин и пљачка иду упоредо. Чак и у криминалу доминирају убиства и злочини из користољубља па тек онда из страсти и осталих мотива. Дакле ништа чудно, ови злочинци би сутра напали и ту лажну назови државу ако би им неко пружио могућност да из тога извуку личну добит!

Ludilo

01.04.2019. 09:35

Ovu Olbrajtovu smo trebali da pustimo dole na Kosovo za vreme II Svedskog rata da je ti isti arnauti pojedu. A ne da je krijemo po Beogradu pa da nam tako vraća

zardjala kasika

01.04.2019. 09:37

khazari. Nije ni cudo sto su toliko proganjani i izbacivani iz razlicitih drzava.

FLAY FLAY

01.04.2019. 09:40

atom zarađivati je strašno I prokleto ali to suz straini državljani ali meni nije jasno da su naši politicari koji su bili na vlasti devedesetih kada je bilo bombardovanje izašli još bogatiji a nisu odgovarali što je njihova politika donela srbiji rat a njima bogastvo ni jedan se dobrovoljno nije prijavio da brani srbiju I svoju politiku to je tragedija rata a ne klark I olbrajt

Vadadada

01.04.2019. 09:44

Naciste su posle i vise od 20 godna pronalazili i ubijali u juznoj americi kao odmazdu za sva neljudska zlodela koja su činili... Ova bagra jos dise vazduh.!

Nemanja Simović

01.04.2019. 09:49

Зарађивали су на живим. А неке су и убили. Шта гад да раде супер је док не отимају и убијају.

Raca Milosavljevic

01.04.2019. 09:55

... nista novo ... americka nacija je i nastala zaposedanjem zemlje starosedelaca Indijanaca,otimanjem,pljackanjem,ubijanjem,i robovskim radom miliona africkih crnaca ... sve smo to videli i mnogim kaubojskim filpmovima ... da ne zaboravimo najveci deo tih osvajaca je dosao iz nekoliko velikih zemalja ponosne EU ...i koje vrlo rado izvoze demokratiju sto milom sto silom ...

Beogradjanin

01.04.2019. 09:59

Nekadašnji ministar spoljnih poslova, Vladislav Jovanović, se pokazao jako lošim u svom poslu jer služba na čijem je čelu bio nije uspela da ostvari nijedan svoj cilj. jasno je da će on taj neuspeh pripisati spoljnom faktoru, ali zar njegov posao i nije bio da predupredi taj isti spoljni faktor i definiše adekvatnu politiku?

Istinomer

01.04.2019. 10:10

..... Dok nas predsednik i ministar diplomatije "pregovaraju", pre toga su im dali granične prelaze, sada blamiraju Srbiju. Sami smo krivi.

realist.

01.04.2019. 10:12

Da bog da da im se vrati, njima. Americka Stoka pokvarenjaci. Olbrajto a je vec unakazena izgleda kao Kreatur a I Klar nece dugo.

Blagoje Jovovic

01.04.2019. 10:16

Umesto da je Drzava Srbija podnela krivicne prijave protiv ova dva dokazana monstruma kao i protiv ostalih ratnih zlocinaca,nasa vlada na celu sa presednikom Vucicem je pre dve godine uplatila na racun fondacije ratnog zlocinca Bila Klintona dva miliona dolara.Uz to nasa vlada je angazovala konsultantsku firmu Tonija Bleja,a presednik Vucic je Gerharda Sredera prestavio kao "velikog prijatelja" Srpskog naroda koji treba da dovuce u Srbiju strane investitore.Cisto da se prisetimo...

Slobodan D.

01.04.2019. 10:21

Cela Češka je na tome zaradila, a ne samo ova šugava Čehinja "Olbrajtova"!

Simon

01.04.2019. 10:39

Neka vam tako ibude,kad nitko od rodbine poginulih nije nasao za potrebno ,da namiri dug od ovih dvoje zlocinaca.

тлн

01.04.2019. 10:39

Мрзимо вас! Има да платите за све једног дана! Мрзим нато и еу, доћи ће једном и Срби на власт, сит сам поданика који хрле у еу, сит сам невладиних организација и жена у црном, сит сам лдп-еа и лика који је гласао сам за себе и плус жена и тако ушао у скупштину, сит сам скота и разних скотова и амбасадора и пун ми је више свега.....а и ви брате, мог'о је текст и без фотографија! Повраћа ми се од ово двоје и то озбиљно и без зезања. Поздрав!

Miro Markovic

01.04.2019. 10:48

I Klark i Olbrajtova su cionisticki Jevreji. Njima nije nista sveto osim para. Za njih su svi ne-jevreji obicna glupava stoka koju treba iskoriscavati i ubijati bez grize savesti. Ove dve krvave osobe su Srbima to potvrdile tokom 1999. i kasnije. A da ironija bude veca, Srbi su spasili Madeline Albrijt za vreme Drugog svetskog rata od nemackih nacista. E, da nisu to uradili, manje bi stradali od te zle duse. Sada je sve kasno, ali Bog sve vidi.

Мр Радомир Шћепановић

01.04.2019. 11:20

Желим им дуго и полако умирање у паклу!

Pera

01.04.2019. 12:53

@Ognjen - Otići će na "onaj svet" isto kao i ja i ti. Stim da će otiući zadovoljani jer su na tuđoj nevolji obezbedili lagodan i bezbrižan život sebi i svojim potomcima.

Sadjitarius

01.04.2019. 11:38

Ljude mozete da obmanjujete,lazete,ubijate...ali pravedni Sudija,ćuti i gleda!

Nećete Verovati alije Istina

01.04.2019. 11:54

Sram ih Bilo Da se bogate na Srpskoj Teritoriji, A Srbe su gledali Da bace na Kolena I Umalo Daim se Ostvari želja . Sveje to Smišljeno uradjeno .

Prellee

01.04.2019. 11:55

NATO ucestvovao u etničkom čišćenju Srba iz Hrvatske, a poslije i sa Kosova. Zločin za koje niko nije odgovarao. Ova zla prikaza i ovaj zao čovjek su ti zločinci. Bombardovali i razvaljivali Istok, naročito slobodarsku Srbiju da se dokopaju prirodnih bogastva i preduzeća. NATO generali tako razvijaju biznis i 2demokratiju". Manijaci i bully people! Srbi se branili i napravili zločin, NATO napravio još veči.