Kosovska Mitrovica – Da li naša deca imaju prava na lečenje, normalan život i srećno detinjstvo, na igračke i hranu, da li imaju pravo da se edukuju i osposobe za život – upitali su danas, sa protestog skupa u Kosovskoj Mitrovici, članovi Udruženja za brigu i pomoć deci i odraslima sa posebnim potrebama „Podrži me“. Oni su, okupljeni u Mitrovačkom dvoru, poslali jasnu poruku da su mere Prištine uperene direktno protiv Srba.

- Više od hleba i mleka, nama trebaju lekovi i medicinska pomagala, a vi ste nam svojim merama i to uskratili. Da li je vaš odgovor da to radite samo zato što su to srpske deca, i kako to da samo ona nemaju pravo na dostojanstven život, detinjstvo i odrastanje u miru i bez straha – rekla je predsednik Udruženja Ivana Rakić i poručila međunarodnim organizacijama koja se bave pravima dece da ne „zatvaraju oči i osude sramne poteze Prištine kojima se onemogućava dostojanstven život“.
- Niste nas zaštitili pre 19 godina, ali učinite to sada i pokažite da su vam sva deca u svetu jednaka, da ste humani prema svima, da ne pravite razlike prema boji kože, polu, nacionalnosti i verskoj pripadnosti. Naše patnje traju više od dve decenije, ali i pored svega toga mi smo jači i složeniji nego ikada i zato nećemo odustati od naše borbe za pravo na život. Verujemo našoj državi Srbiji, jer nas ona nikada nije i neće ostaviti na milost i nemilost drugih – rekla je Rakić.

PROČITAJTE I: K: MITROVICA: Ne plašimo se jer je država uz sve nas

Teško izgovorenim, ali iskrenim rečima okupljenima se obratio Blagoje Janačković, mitrovčanima dobro poznati „Boki“ koji je svoju upornost u borbi protiv cerebralne paralize pokazao nedavnim osvajanjem petog mesta na Beogradskom maratonu.


- I pored velikih poteškoća i straha u kojem živimo naučili smo da se borimo i da pokažemo da smo jaki i uspešni. Situacija u kojoj se sada nalazimo pogađa sve građane, a posebno nas sa smetnjama i zato vas molimo da imate razumevanja i ukinute ove nerazumne takse kako bi nam bar malo olakšali život – poručio je Janačković.

Svoj protest protiv mera Prištine, uvedenih 21. novembra, gotovo svakodnevno iskazuju građani i udruženja, kao i studenti koji su brojnim performansima, na jedan poseban način ukazali na štetnost odluka koje su donele prištinske vlasti. Kao neka vrsta pomoći i podrške svojim kolegama, u rektoratu Prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, danas u 16 časova, biće održana konstitutivna sednica Studentske konferencije univerziteta Srbije.


Za razliku od prethodna dva dana, kada su se zebnja i zabrinutost građana osećali gotovo na svakom koraku, danas je u severnoj Kosovskoj Mitrovici uobičajan nedeljni dan. Na ulicama, koje su zbog ledeni kiše i snega okovane ledom, manje je ljudi, a sa svojih pozicija su se povukli i austrijski vojnici Kfora, koji su u petak i subotu bili stacionirani sa južne strane glavnog mosta na Ibru.