Bivši američki kongresmen: Tači i Haradinaj su mafijaši!

Tanjug

23. 04. 2018. u 14:20

Bivši američki kongresmen DŽozef Diogardi, koji je zajedno sa kongresmenom Tomom Lantosom, svojevremeno prvi otvorio pitanje Kosova u SAD, tvrdi da su Hašim Tači i Ramuš Haradinaj mafijaši

Бивши амерички конгресмен: Тачи и Харадинај су мафијаши!

Haradinaj, Tači,Diogardi, Foto Tanjug,AP Photo,Twitter

PRIŠTINA - Bivši američki kongresmen DŽozef Diogardi, koji je zajedno sa kongresmenom Tomom Lantosom, svojevremeno prvi otvorio pitanje Kosova u SAD, tvrdi da su Hašim Tači i Ramuš Haradinaj mafijaši, koje ništa ne zanima osim novca i moći, prenela je prištinska ''Gazeta ekspres'', pozivajući se na ''Insajder''.

"Hašim Tači i Ramuš Haradinaj su mafijaši, njih ne interesuju ljudi, već samo novac, vlast i moć", rekao je Diogardi.

Diogardi ima 78 godina i nada se da će živeti još 20 godina, jer, kako kaže, potreban je razlog kojim će Priština na sebe skrenuti pažnju najviših instanci u SAD.

To će, kaže, učiniti bez saradnje sa kosovskim Albancima, Albancima iz Albanije i Albancima koji žive u Makedoniji.

Želi, dodao je, da se drži dalje od njih i za to ima samo jedan razlog, a to je da on smatra da su oni mafijaši.

PROČITAJTE JOŠ - Otkud Haradinaju toliko bogatstvo?

Diogardi je u američkom kongresu bio predstavnik NJujorka 1985-1989.

On je republikanac koji podržave strogu politiku prema Rusiji, a iako je aktuelnog predsednika Donalda Trampa podržao u predsedničkoj trci, postao je i njegov najžešći kritičar.

Kao poznati finansijer, Diogardi strahuje da će Tramp Ameriku dovesti do bankrotstva.

"Javni dug raste, naša ekonomija zavisi od novca koji nemamo", objasnio je Diogardi, koji je albanskog porekla, a potiče iz jednog sela u Italiji.

Svoj život je, kaže, posvetio albanskom cilju, pa je i danas aktivan u SAD kao lider Albansko-američke lige.

"Kosovo i Albanija su u veoma lošem stanju zbog političke elite koja misli da se sve može kupiti novcem, pokušali su i mene da kupe, ponudili su mi novac samo da bi rekli da imaju podršku Diogardija", rekao je on.

Ne želi, kaže, odlikovanja i medalje i nije ih dobijao od korumpiranih lidera.

Tačija je optužio da je bivšem senatoru Robertu Dolu platio 2,3 miliona evra samo da napiše predgovor u knjizi "Nova država, moderana država", koju su napisali britanski novinari Suzi DŽeger i Rodžer Bojs.

"On je dao 2,3 miliona evra od kosovskih poreskih obveznika tom gospodinu samo da bi napisao predgovor za knjigu", naveo je Diogardi.

Inače, Bob Dol, podseća se, važi za "velikog prijatelja Albanaca", a njegova firma "Alston Bird" pobedila je na konkursu da za novac kosovske vlade vrši neke posebne usluge za kosovskog predsednika i vladu.

PROČITAJTE JOŠ - Haradinaj priznao ubistvo: Kosovsku spoljnu politiku vodi Amerika, verovatno sam ubio nekoga u ratu!

Ugovor sa Dolom je, dodao je, podrazumeva da obezbedi kampanju za Kosovo u SAD, da pruža brze i kvalitetne informacije, da pruža savete i analize, identifikuje ključne međunarodne zvaničnike u strategiji lobiranja i utiče na sektore i zvaničnike u cilju ostvarivanja interesa Prištine.

Diogardi tvrdi da se nikda neće sresti sa nekim od albanskih lidera zato što su, kako kaže, oni korumpirani.

Ispričao je i da je odbio nagradu koja mu je u Prištini dodeljena za života kosovskog lidera Ibrahima Rugove, ali je nekoliko godina kasnije dobio od njega poziv.

"Neposredno pre smrt me je pozvao Rugova, rekao mi je: DŽozef, umirem, umirem, molim vas, dođite kod mene... Otišao sam i video da umire, pa sam nagradu ipak prihvatio jer je čoek bio na samrti", priseća se.

Diogardi, inače, piše knjigu u kojoj će, kako kaže, otkriti sve detalje o svom radu na pitanju Kosova, počev od prve posete Beogradu i Prištini 1989. godine, kao i o, kako tvrdi, zločinima koji su na Kosovu počinjeni u vreme predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića.

Za Diogardija je najveće kosovsko dostignuće, njegova nezavisnost, inače, jednostrano proglašena.

Uveren je da se Kosovo nikada neće pripojiti Albaniji. Promena granica, tvrdi, nije moguća.

Očekuje, kaže, poziv civilnog društva da poseti Kosovo.

"Ne želim da se susrećem sa političarima, ne želim slike sa njima, ne želim odlikovanja, od njih ne želim novac, želim da odem u Prištinu i promovišem svoju knjigu", rekao je Diogardi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (92)

Гојко

23.04.2018. 15:05

Nisu oni samo mafijaši,nego su i teroristi-glavoseče.A, nadam se što skorijem ponovnom susretu Diogardija sa Rugovom.

Mena

23.04.2018. 15:40

Samo to reci te ovoj divnoj Evropi koja upravo radi sta joj kazu Britanija i SaD. Mozda Evropa nema ni sluha ni oci da to vidi i cuje.

Patar Pan

23.04.2018. 15:42

Nisu oni samo mafijaši,nego su i teroristi-glavoseče.A, nadam se što skorijem ponovnom susretu Diogardija sa Rugovom.

Malena

23.04.2018. 15:51

Ocigledno je da americki kongresmenpokusava sad da opere ruke od Tacija i Haradinaja pa otkriva vest koja je odavno otkrivena.AKo ste im bili nekada prijatelj, i pomagali im onda ste i vi podjednako krivi kao i oni.

Ur Nino sar Serbule

23.04.2018. 15:52

Što o tome nije pričao dok je bio kongresmen nego sada kada je bivši , tako svima proradi savest.

Alhemičar

23.04.2018. 15:53

Mafijaši , kriminalci , i narko karteli kojima peru novac i plaćaju vas sa zapada da lobirate za njih , opšte je poznato.

Miloš

23.04.2018. 16:35

Dobro ste se setili da kažete istinu. Tači i Haradinaj su najveći lažovi, lopovi i kriminalci u ovom delu Evrope. Potrebno je da odgovaraju za svoja nedela!

MuhamedMehmedbasic

23.04.2018. 18:43

Inace "gospodin" di guardia je svojevremeno tvrdio kako su srbi etnicki cistili kosovo zadnjih 100 godina i kako je milion albanaca stradalo od srpske ruke.

Karolina

23.04.2018. 18:55

Ugovor sa Dolom! Eto zasto Haradinaj radi sve na svoju ruku bez dogovora sa Beogradom, ima logike, samo treba potvrditi tacnost informacije i neko od EU da reaguje.

goci

23.04.2018. 20:25

Covek je u potpunosti u pravu. Odavno nisam cuo da je neko na neki nacin odbranio Srbiju, a napao siptare.

Zoran

23.04.2018. 20:31

Srpska vlada treba da njega spominje i sta on ima da kaze i da njega angazuje u Americi da prica kosu siptari i sta rade

Dule Los Angeles

23.04.2018. 20:41

Ko dugo pamti (kao ja), taj zna mnogo vise sto je ovaj americki siptar rekao. ON,Bob Dol i Lantos su kreatori Kosovo-republika. Kaze "Dol je primio pare", a OVAJ ce reci-Suprotno. Istina je da su svi ono dobijali pare od prodaje droge. Zbog raspodele su se (kao mafijasi) i posvadjali, i sada-Svako svoju pesmu peva. Ovaj "pripoveda

JOca

23.04.2018. 21:04

Opšte poznata stvar. Ali nije dovoljno samo deklarativno označiti nekoga kao mafijaša. Potrebne su konkretne mere prema takvim ljudima.

Jovana

23.04.2018. 21:14

I oni koji su se medju prvima borili za nezavisno Kosovo, polako uvidjaju kakvu su gresku napravili!

Vatro Marx

23.04.2018. 21:15

Tako je sve sporedno sto ovo sa zapadapricaju kada nista ne preuzimaju. To miizgleda cisto ismijavanje i ponizavanje.Svi znaju kako funkcionise na Kosmetu,ekonomski ravmo katastrofi, droga,mrznja, atentsti, teroristi su i mafija vladajuKosmetom . Amerika i EU sto to ne ociste, aSrbiji drze vezane ruke .

Bugi

23.04.2018. 22:14

Svi hoce pred smrt da otvore dusu.E pa kasno je gospodine.Onaj gore ce je zatvoriti jednom za sva vremena.Uzalud se trudis.

Klara

24.04.2018. 06:23

To mi odavno znamo i godinama vam pričamo.A kad ste to videli i znali zašto ih podržavate i finasirat?.Zato ne preduzmete nešto ?Zašto dozvoljavate da narod na Kosovo pati i muči se zbog njih?

Kosta

24.04.2018. 08:25

Osećaj krivice je prevelik pogotovo kad čovek krene da razmišlja o krajem njegovog života.

Marinko

24.04.2018. 08:33

Recite nam nešto što mi pre nismo znali, ali recite glasno i jasno i dokažite sve to što govorite pošto već imate dokaze.

Bojana

24.04.2018. 08:38

Treba da se zna ko su i sta su da ne bude posle da smo mi njuh ocrnii ni krive ni duzne.

Nata

24.04.2018. 08:48

Terorizam, olos, mafija i sve najgore sto zlo moze da stvori, a Ameri podrzavali sve to i sad proradila savest.

Marko Miletic

24.04.2018. 08:58

Ovo neka kaze Natasi Kandic. On je dobila odlikovanje od njega. Sramota! Mi znamo kakav je on i sta je.

Jovan

24.04.2018. 09:04

Jak albanski lobi u SAD je doveo do toga da se zatvaraju oči pred istinom i da se svim silama, dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima stvori nezavisno Kosovo! Gaze se sve norme međunarodnog prava, kako bi se ta nakaradna tvorevina promovisala u državu i dobila svoju stolicu u UN - međutim, ima još zemalja, koje se ne mogu "kupiti" i koje misle svojom glavom, tako da od sprovođenja u delo te ideje nema ništa!

Josip Galić

08.06.2018. 11:36

ma nemojte reći, to nije moguće, zar vaši ljubimci, jao pa vi ste isti, čudo mafijaši a slažete se ???