NAKON hapšenja trinaestočlane grupe u međunarodnoj akciji "Egzotik", koja se sumnjiči za proizvodnju i šverc više od 20 kilograma raznih opijata iz Holandije u zemlje zapadne Evrope i Balkana, u kojoj je "pao" i Dejan Markus, proslavljeni srpski TV kuvar, njegovi najbliži i dalje su u neverici da je tako nešto mogao da uradi.

Ipak, ima i onih koji dobro poznaju Dejana i tvrde suprotno - da se mnogo promenio poslednjih godina i da je bio spreman sve da uradi za novac! Izvor blizak Markusu, koji je želeo da ostane anoniman, otkriva za naš list da je čuveni kuvar, još od malih nogu, bio "slab" na moć i novac.

- Još kao tinejdžer, sećam se, Dejan se "ložio" na kriminalce. Tačnije, na to kako dolaze do brze zarade i imaju mnogo novca, poseduju kuće sa bazenima, drže kafiće i restorane, voze skupa kola i šetaju najlepše devojke. Dejanova porodica je skromna, radna i poštena. Tako je i on učen, ali, eto, povukle su ga pare - kaže naš izvor.

Činjenica je, ipak, da je Markus uspeo pre nekoliko godina da se domogne slave, ali i da zaradi:

- Ne znam tačno kako, ali Dejan je počeo sa tom emisijom "Kuvati srcem", koja ga je i proslavila. Osim slave, došao je i do novca. Svima koji su ga poznavali odranije bilo je čudno što je mase zadivio specijalitetima, kad svojevremeno ni jaja nije znao da isprži!

Iako je lepo zarađivao, očigledno je hteo još.

- Napustio je Srbiju i otišao u Sloveniju, odnosno Hrvatsku. Tamo je, po primorju, najpre radio u raznim restoranima, gde se okupljao svakakav svet, biznismeni, ali i kriminalci, a gde se lepo i skupo jelo i pilo. Nije mu bilo važno ko su ti ljudi, već samo da imaju mnogo novca. I tako je, pretpostavljam, i ušao u priču i posao sa njima. Onda se preselio u Zagreb, pročuo se po svojoj vinariji i butiku ručno rađenih knedli.

Posao mu u poslednje vreme očigledno nije baš najbolje išao.

- Dejan je dobar i veoma naivan, ali i povodljiv. Niko ne zna otkud on u priči s drogom, jer on dečko niti puši, niti pije, a kamoli da ima veze sa opijatima. Možda je upao u dugove, a znajući kako je povodljiv i da ga nije teško nagovoriti na nešto, još ako će zaraditi dobro, onda je sve moguće - kaže naš sagovornik.

Markus je uhapšen 7. februara u Sloveniji. Pre toga, njegova porodica, nije dugo znala gde se on nalazi, pa je sestra Jelena, preko društvenih mreža, zatražila pomoć u pronalasku nestalog brata. Porodica je, međutim, ubrzo saznala da je Dejan uhapšen na granici, nakon što su slovenački policajci, u njegovom automobilu, pronašli tri litra amfetamina u flašama za ulje!

LOGISTIKA I ORGANIZACIJA

SUMNjA se da je grupa, na čijem je čelu bio Stjepan Plaščar (58), koji je bio logistika i organizovao i finansirao nabavku kokaina, prevozila iz Holandije za račun različitih južnoameričkih kartela i bandi iz Evrope, a članovi su bili kuriri, koji su uslužno prevozili drogu i rasturali je po drugim zemljama. Osim toga, oni su sami pravili amfetamin u garaži u Zagrebu, i to nedaleko od Uprave kriminalističke policije.

PRATILI GA GODINU DANA

SVI osumnjičeni iz "Egzotika" su u pritvoru i privedeni su na saslušanje u nadležna tužilaštva koja vode istragu o ovom slučaju. Međutim, kako nazvanično saznajemo, svi oni se zasada - brane ćutanjem.

Policija i specijalna jedinica USKOK su Markusa tajno nadzirali i pratili godinu dana. Sumnjali su da je povezan s grupom koja je sama izrađivala amfetamine u laboratoriji, odnosno kuvala ovaj narkotik iz amfetaminske baze i to baš onakve koja je nađena kod čuvenog kulinara.