ŠPANSKA policija zaplenila je veliku količinu doping sredstava za sportiste, a iza prodaje EPO injekcija, kako je saopšteno, uz Špance stoji i grupa Srba. Posle njihovog hapšenja, spisak kupaca doping sredstava od ove grupe prosleđen je Međunarodnoj antidoping agenciji! Veruje se da su osumnjičeni "robu" prodavali poslednjih desetak godina u Španiji i inostranstvu preko interneta i na različitim jezicima.

Zaplenjeno je 850 EPO injekcija, što je najveća zaplena ove supstance u Evropi, prenosi AP. Kako je saopšteno, policija vodi istragu protiv šest osoba u Barseloni i Kadizu zbog ugrožavanja javnog zdravlja, pranja novca, pripadnosti kriminalnoj organizaciji, krađe i drugih krivičnih dela.

PROČITAJTE JOŠ - Doping – najveći problem savremenog sporta

Jedan od osumnjičenih radio je na klinici u Kadizu gde je grupa ilegalno dolazila u posed supstance EPO tako što je falsifikovala legalne narudžbine, a zatim krala supstance iz klinike. Pretpostavlja se da su kupci doping sredstava bili mnogobrojni španski i strani sportisti različitih disciplina i svih takmičarskih nivoa.

Kako prenose španski mediji, ove injekcije bile su jako tražene jer su se u papirima vodile kao legalne. Kada bi klijenti odabrali željene supstance, oni bi putem firmi slali novac na internacionalne račune ili putem kriptovaluta kako bi sve ostalo anonimno. Roba bi im stizala u specijalnim termičkim kutijama. Čitavu mrežu, kako navode španski mediji, vodila je grupa Srba iz Barselone.

Oni su doping sredstva dobijali od jednog zaposlenog na klinici za dijalizu u Kadizu. Taj saradnik je falsifikovao dokumenta, i EPO prenosio u jednu prodavnicu u Kadizu, odakle je slat kupcima po celoj Evropi.

800.000 EVRA

NAJMANjE sedam veb-stranica na kojima su bili nuđeni hormoni i steroidi odmah je zatvoreno. Policija je blokirala na različitim računima oko 800.000 evra, a u stanovima uhapšenih Srba pronađeno je i 70.000 evra.

Injekcije prodavali preko interneta