Gde završava istorijsko blago odneto iz Srbije: Nemci „peru“ poreklo unikata i nude ih na prodaju

Boris SUBAŠIĆ

02. 12. 2019. u 13:02

Naši naučnici raskrinkali međunarodnu mrežu krijumčara umetnina. "Oprano" poreklo unikatnih nalaza opljačkanih u Sremu. U katalogu za aukciju pisalo da su to nalazi iz Austrije

Где завршава историјско благо однето из Србије: Немци „перу“ порекло униката и нуде их на продају

Opljačkani pojas u katalogu

AUKCIJSKA kuća Hermann Historica iz Minhena je u novembru 2018. po visokim cenama ponudila na prodaju arheološko blago opljačkano godinu dana ranije u Srbiji. Potencijalni kupci, naravno, nisu bili informisani o ilegalnom poreklu srebrnih delova unikatnog keltskog pojasa i narukvica iz 2. ili 3. veka pre naše ere. NJihovo poreklo je "oprano".

U luksuznom katalogu nemačke aukcijske kuće piše da su izuzetni keltski predmeti kupljeni devedesetih iz zbirke kolekcionara u Austriji.

Ova trgovina dragocenostima opljačkanim u Srbiji verovatno bi prošla nezapaženo, kao i mnoge slične, da u Glasniku Srpskog arheološkog društva upravo o tim predmetima nisu 2017. dr Vojislav Filipović i dr Rastko Vasić, iz Arheološkog instituta u Beogradu, napisali opširan i bogato ilustrovan članak.

Trgovina arheološkim bogatstvom često prolazi nekažnjeno kada su predmeti ilegalno iskopani i ne nalaze se u katalozima, pa službe koje se bore protiv ove vrste kriminala ne mogu da utvrde njihovo poreklo. To nije bio slučaj s predmetima koje su divlji arheolozi opljačkali u Sremu, da bi završili na aukciji u Minhenu.

Naime, priča o ovom opljačkanom kulturnom blagu napisana je na engleskom, ilustrovana je autentičnim fotografijama dragocenosti, koje su pljačkaši stavili na internet odmah po nedelu, ali ih ubrzo i uklonili, i objavljena u stručnom naučnom časopisu. Pristup Glasniku Srpskog arheološkog društva imaju svi zainteresovani: od akademske zajednice, preko istoričara umetnosti koji procenjuju vrednost predmeta koji se prodaju na aukcijama, do službi koje se bave borbom protiv ilegalne trgovine umetninama. Nije bilo potrebno mnogo nagađati ni odakle nalazi potiču, jer se zna gde su Kelti Skordisci živeli, a Srbija je poznata kao zemlja porekla kradenih arheoloških nalaza iz njihovog doba.

Opljačkane narukvice u nemačkom katalogu

Nažalost, baš ovaj članak srpskih arheologa o konkretnom nalazu niko nije video. Izostala je reakcija službi koje se bore protiv krijumčarenja umetnina, izuzetno unosnog vida organizovanog kriminala. Na dnu kriminalne lestvice su divlji kopači blaga, poznati i kao "detektoraši", koji su odmah posle iskopavanja u martu 2017. u svojoj fejsbuk-grupi objavili fotografije nalaza, svežu robu za prodaju, tek iskopanu i prljavu.

Takvi predmeti se krijumčare iz Srbije tradicionalno ka Austriji, a zatim se preprodajom između manjih kolekcionara zameće trag njihovog porekla. Sve dok se očišćeni i uglancani, sa "opranim biografijama", ne nađu u u katalozima velikih aukcijskih kuća. To se desilo sa predmetima koje su "divlji" arheolozi opljačkali u martu 2017. u Sremu.

- U fejsbuk-grupi pljačkaša postavljeno je šest fotografija jedinstvenog nalaza iz perioda 3. ili 2. veka pre nove ere. Sve je ukazivalo da je reč o dobro sakupljenom inventaru razorenog ženskog groba - naveli su dr Filipović i dr Vasić u svom članku.

Oni su od kolega iz EU koji su imale uvid u ponudu kradljivaca na "Fejsbuku" dobili fotografije otetog blaga. Na njima se vide spiralne srebrne narukvice sa završecima u obliku glava zmije, izuzetna srebrna pojasna kopča i pločica sa reljefom konjanika, srebrne pločice sa reljefnim muškim likom, ogrlice od ćilibara i od kvarcnih perli, medveđi zub sa srebrnom oplatom.

- Srebrna pojasna kopča tipa laminci jedan je od ređih primeraka ovog tipa, s obzirom na to da je većina od njih rađena od gvožđa ili bronze. Kopča, pločica pojasne kopče i 18 srebrnih pločica verovatno predstavljaju kompozitni pojas kakav do sada nije poznat iz stručne literature - zaključili su naši naučnici.

Međutim, ovaj nalaz u minhenskom katalogu, koji su srpski arheolozi dobili od evropskih kolega, nije prikazan kao jedinstven. On je rasparčan u tri zasebne aukcije, a pojedini originalni nalazi su izbačeni.

Srebrna ploča i kopča "čudesnog keltskog pojasa" su ponuđeni zasebno po početnoj ceni od 25.000 evra. Srebrne pločice procenjene su na minimalno 3.000 evra i prodavane su odvojeno iako su bile deo istog pojasa. Startna cena dve "istočnokeltske narukvice" bila je 12.000 evra.

- Na svim fotografijama u katalogu se jasno prepoznaju originalni nalazi objavljeni u članku iz Glasnika Srpskog arheološkog društva 2017. godine, posebno što pojasna pločica sa konjanikom i narukvice nemaju do sada ni približno analogne nalaze - komentariše dr Filipović.

Za naučnike je posebno poražavajuće svesno rasparčavanje jedinstvenog nalaza na više odvojenih aukcija da bi se postigla što viša cena uz odbacivanje "višaka" predmeta: ogrlice, perli, medveđeg zuba. Oni se pitaju da li aukcijske kuće ove "viškove" bacaju ili uništavaju, pošto za njih oni predstavljaju samo robu, a ne kulturnu baštinu čovečanstva.

- Poražavajuće je i što su za sve tri aukcije kao poreklo predmeta navedene privatne zbirke, koje su navodno predmete otkupile devedesetih godina prošlog veka od austrijskog trgovca umetninama, što je gnusna laž i svesna obmana kako bi se prikrilo poreklo ovih predmeta i još više zamutio trag - komentariše dr Filipović.

Pločice sa pojasa

"BEČKA VEZA"

FOTOGRAFIJE opljačkanog blaga iz Srema su stajale na profilu kradljivaca kratko, ali je to dovoljno za profesionalne prekupce umetnina. Reč je o organizovanoj mreži koja vešto koristi informatičke tehnologije i uvek ima osmatrače ponude.

Na sreću, neki naučnici iz bogatijih zemalja, koje su krajnja destinacija za opljačkane predmete, javljaju o ponudama sumnjive robe kolegama iz zemalja mogućeg mesta porekla artefakata. Na primer, arheolozi iz Slovenije i Hrvatske, članica EU, imaju dobre informacije o kradenom materijalu iz Srbije, jer preko njih prolazi tradicionalna "bečka veza" ilegalne trgovine umetninama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)