ŠVERC 800 KG KOKAINA: Određen im pritvor do 30 dana, sin se branio ćutanjem, otac izneo odbranu

Z. U. N. B.

04. 09. 2019. u 16:42

ШВЕРЦ 800 КГ КОКАИНА: Одређен им притвор до 30 дана, син се бранио ћутањем, отац изнео одбрану

Foto Fejsbuk

Mirko (66) i Dragan Đanković (39) iz Šida, osumnjičeni su da su deo grupe čiji je tovar od 800 kg kokaina zaplenjen u blizini Azorskih ostrva

OCU i sinu Mirku (66) i Draganu Đankoviću (39) iz Šida, osumnjičenima da su deo grupe, čiji je tovar od 800 kg kokaina zaplenjen u blizini Azorskih ostrva, određen je pritvor do 30 dana. Njihovo pritvaranje zatražilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal pošto je prethodno Mirko izneo odbranu, a Dragan odlučio da se brani ćutanjem iz zdravstvenih razloga.

Advokat Svetislav Jovanović, branilac starijeg Đankovića, rekao je za "Novosti" da u interesu istrage ne može u javnost da iznese detalje:

- Mirko je lošeg zdravstvenog stanja i činimo sve da dobije odgovarajuću lekarsku negu.

Sa druge strane, zbog visokog pritiska, kako kaže advokat Irena Vračević, njen branjenik Dragan Đanković nije bio u stanju da iznese odbranu. Kao razlozi za pritvor navedeni su opasnost od bekstva i mogućnost da ponove krivično delo.

PROČITAJTE JOŠ - POGLEDAJTE: Ovako je pala kriminalna grupa sa državljanima Srbije, zaplenjen kokain vredan oko 50.000.000 evra! (VIDEO)


U Španiji je, takođe, određen pritvor Vladislavu Funštajnu iz Erdevika, koji bi mogao vrlo brzo da bude prebačen u Srbiju.

- I dalje se traga za B. I., koji je izbegao hapšenje - navodi naš izvor blizak istrazi. - Ovo je akcija srpske kriminalističke policije, na osnovu čijih podataka je i došlo do presretanja jedrilice Seascape u Atlantskom okeanu.


Jedrilica je praćena i satelitskim putem

Na osnovu podataka srpskih operativaca, u akciju "Balumi" uključile su se i španska, portugalska i policija Velike Britnaije.

- Kada je MUP Srbije obavestio evropske kolege o svojim saznanjima, po Atlantskom okeanu krenula je potera za jedrilicom čak i satelitski - objašnjava naš sagovornik. - Uočena je 24. avgusta i praćena. Onda se iznenada usidrila između portugalske i španske grupe ostrva.


MERENjA NA KANARSKIM OSTRVIMA

KOLIČINA kokaina je izmerena kada je jedrilica dovučena do jedne luke na Kanarskim ostrvima. Uhapšeni su Funštajn i, navodno, njegovi saučesnici Emanuel Alehandro Aseves Kuevas, meksički ronilac i podvodni biolog, kao i ruski skiper Sergej Rasohin.

- Španci su se dogovorili sa Portugalcima da oni obave presretanje i hapšenje, jer su postojale informacije da droga ide ka Pirinejskom poluostrvu - objašnjava naš sagovornik.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)