ODLOŽENO SUĐENjE BIVŠEM PRVOM ČOVEKU GROCKE: Pljuštale kazne zbog nedolaska na ročište

J. D. LjUTIĆ

26. 07. 2019. u 08:56

ОДЛОЖЕНО СУЂЕЊЕ БИВШЕМ ПРВОМ ЧОВЕКУ ГРОЦКЕ: Пљуштале казне због недоласка на рочиште

Zapaljena kuća novinara Milana Jovanovića Foto N. Skenderija

Na zakazanom pretresu nije se pojavio optuženi Igor Novković, kao ni većina branilaca. Izostali zbog odmora, ali svi ipak kažnjeni po 80.000 dinara

POČETAK suđenja Dragoljubu Simonoviću, bivšem predsedniku Opštine Grocka, koji se tereti da je naručio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, opet je odloženo u petak u Drugom osnovnom sudu u Beogradu. Ovog puta zato što se na zakazanom pretresu nije pojavio optuženi Igor Novković, kao ni većina branilaca. Sud je zbog nedolaska odlučio da kazni advokate sa po 80.000 dinara, a u obavezi su i da plate sve troškove pretresa.

Ovakvu odluku sudsko veće je donelo jer smatra da su njihovi izostanci neopravdani. Nije pomoglo ni to što su svi branioci optuženih dostavili podneske u kojima tvrde da su sprečeni da prisustvuju procesu jer su na godišnjem odmoru, ili su pak poslali zamenu.

Sud, međutim, smatra da to nije opravdanje, s obzirom na to da je prethodni pretres bio u maju, kada je braniocima ponuđeno da izaberu termin koji im odgovara kako se postupak ne bi odugovlačio, a suđenje bilo održano. Oni, prema mišljenju sudskog veća, o tome nisu mogli da se dogovore, a naknadno su poslali dopise da će biti sprečeni, što "nije opravdanje", već "zloupotreba procesnih prava". Pročitajte još - "NOVOSTI" SAZNAJU: Traže osam godina zatvora za Simonovića

Takođe, sud je odlučio da ukoliko do narednog suđenja optuženi Novković, koji je sada izostao, ne opravda svoj nedolazak, biće priveden na pretres ili će mu biti određen pritvor.

Podsećanja radi, Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je maksimalnu kaznu od osam godina zatvora za bivšeg predsednika Opštine Grocka, koji se tereti da je u decembru prošle godine naložio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Za optuženog Vladimira Mihajlovića, kao saučesnika u izvršenju krivičnog dela, zatražena je kazna zatvora od pet godina, kao i za Igora Novakovića, a za Aleksandra Marinkovića, kao izvršioca krivičnog dela, šest godina zatvora.

Milan Jovanović u petak je, kao i uvek do sada, zajedno sa suprugom, prisustvovao zakazanom pretresu. On kaže:

- Nisam zadovoljan tome kako sve ovo teče. Videli ste da se očigledno radi o opstrukciji, jer optuženi Simonović i ostali imaju taj cilj. Ne znam zašto ih je sud pustio na slobodu kad oni sada ne dolaze. Verovatno će uskoro morati da se raspisuju poternice i da ih traže.

Naredni pretres zakazan je za 20. septembar.

Dragoljub Simonović

GOSTILjAC: OBJASNIĆU SVE NA SUDU

PREDSEDNIK Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac je, posle konferencije za novinare povodom godišnjice ubistva advokata Miše Ognjanovića, na pitanje novinara zašto se nije pojavio na suđenju bivšem predsedniku Opštine Grocka, čiji je jedan od branilaca, rekao:

- Na odmoru sam, koji sam prekinuo zbog današnje konferencije za novinare, koju smatram izuzetno važnom. O pojedinačnim sudskim postupcima i odlukama ne mogu da govorim, već ću sve obrazložiti sudu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Advokat

26.07.2019. 10:44

Ovo je sramota za advokaturu. U pitanju je direktno krsenje Kodeksa profesionalne etike advokata i sad bi morale AK Beograda i AK Srbije da se oglase pa i da pokrenu disciplinske postupke.