VIŠI SUD U BEOGRADU: Kosmajac oslobođen uz aplauz

M. M. R.

10. 04. 2018. u 13:33

Sudsko veće jednoglasno odlučilo da nema dokaza o krivici biznismena Dragoslava Kosmajca i geodeta Draga Milidraga i Milana Rapajića. Kosmajcu vraćen pasoš i ukinuta mera zabrane napuštanja boravišta

ВИШИ СУД  У БЕОГРАДУ: Космајац ослобођен уз аплауз

Foto Ž. Knežević

VIŠI sud u Beogradu oslobodio je Dragoslava Kosmajca i geodete Draga Milidraga i Milana Rapajića optužbi za zloupotrebu položaja u vezi sa parcelom na Zvezdari. Kosmajcu je vraćen pasoš, koji mu je bio privremeno oduzet, i ukinuta je mera zabrane napuštanja boravišta.

Sudsko veće jednoglasno je odlučilo da trojica okrivljenih nisu krivi. Sudija Tatjana Sretenović obrazložila je da su oslobađajuću presudu doneli usled nedostatka dokaza.

- Iako se tokom suđenja pokazalo da parcela nije eksproprisana, što je sud uzeo u obzir, u kontekstu sa ostalim dokazima, tužilaštvo nije izmenilo optužnicu. I državno pravobranilaštvo se ponašalo na inertan način, i u pogledu veštačenja, kao i štete, koja je, kako su sami rekli, hipotetička - rekla je predsednica sudskog veća.

Presudu su prisutni u sudnici pozdravili gromoglasnim aplauzom. Kosmajac nije želeo da komentariše odluku suda, kao ni Milidrag, koga su na trenutak preplavile emocije. Branilac Kosmajca i Rapajića rekao je da svi koji su pratili postupak, mogli su da očekuju ovakav ishod.

- Poražavajuće je uopšte što smo došli u fazu da se presuđuje, bez ijednog dokaza za ove četiri godine - obratio se novinarima advokat Đorđe Simić. - Ohrabrujuće je to što, ipak, postoji sud kao poslednja brana potpuno neosnovanom progonu. Očekujemo da će biti žalbe tužilaštva, ali odbrana se nada da će opstati ova odluka na snazi.

S obzirom na to da je Kosmajac proveo tri meseca u pritvoru, nakon što je uhapšen u novembru 2014. godine, i oduzeta mu je imovina, njegov advokat je rekao da će ići "korak po korak"

- Sačekajmo da prođe ova prvostepena faza. Posle toga će sesti i razmisliti šta dalje - kratko je prokomentarisao Simić.

BAZEN I POMOĆNA KUĆA

MILIDRAG je bio optužen za zloupotrebu službenog položaja, Kosmajac za podstrekavanje, a Rapajić za pomaganje u toj zloupotrebi. Prema optužnici, Milidrag je izbrisao dvoje sukorisnika sporne parcele 5000-1 i upisao je na ime Kosmajca 7,5 ari zemljišta na Zvezdari, čime su oštetili državu za oko 95.000 evra. Međutim, veštaci su u toku postupka ustanovili da zemljište, na kome se inače nalaze bazen i pomoćna kuća, nikad nije bilo obuhvaćeno aktom o eksproprijaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

iz glave

10.04.2018. 13:53

сад је правно поштенији него ми ... Минимакс 80тих - у земљи у којој сви краду, највећи углед има највећи лопов

Dragan R

10.04.2018. 13:55

Uhapšen je nakon što ga je tadašnji premijer javno optužio da je trgovac drogom, ali to nisu uspeli da mu dokažu. Zatim su ga optužili za porez pa i za to nisu imali dokaza. I na kraju ova farsa za zemlju na Zvezdari i opet nema dokaza.? Čime se taj čovek zaista bavi i da li mu je mesto u zatvoru ne znam, ali znam da oni koji su radili istragu i pisali optužnice treba da odgovaraju. Zbog čega? Ili zato što ne znaju da rade svoj posao ili zato što su radili po nečijim željama a ne po zakonu.

Jovan

11.04.2018. 14:52

@una - Sudstvo nije krivo, sud sudi po zakonu. Kriv je režim koji niije doneo zakon o poreklu novca, a i da ga je doneo to bi bila obična farsa što se tiče primene zakona.

Hisar 008

10.04.2018. 16:50

Još jedan u dugogodišnjem nizu oslobadjajućih presuda kao primer da se krupan kriminal isplati,i vremenom prelazi u regularne tokove poslovanja. Izborom komentara kreirate deo javnog mnjenja i stavljate se u svrhu zaštitnika nakaradnosti društva.

Kiril

10.04.2018. 16:53

Космајац је суду раније доставио копију плана на основу које тврди да парцела 5000/1 никада није експроприсана, као и уверење од Републицког геодетског завода од 31. маја ове године, којим се констатује да на тој парцели никада није вршена експропријација земљишта. pa za sta da ga osude?!?!?!?! hahahahaha zato sto AV jedini sme da kaze njegovo ime hahahahaha

Draga

10.04.2018. 17:24

Sramota za pravosudne organe i državu Srbiju. Je li ovaj čovek potomak nekih teških bogataša, pa je uspeo za tako kratko vreme da kupi toliku imovinu. Kako je uspeo da dokaže poreklo novca.

Marko

10.04.2018. 17:34

A sada optuznice za one koji su ovog coveka oterali u zatvor, posto su sve radili zbog svog rejtinga i fotelje vreme je da plate svoje lezi, nesposobnost i bahatost. Njihove greske placace siroti narod kada sutra ovaj covek tuzi drzavu na sudu. Najgora vlast u istoriji Srbije.Ako nekog hapsis onda barem to radite sa cvrstim dokazima a ne ovako diletanski.

Fudbaler

10.04.2018. 18:44

Svako ko je kriv neka odgovara ako je sud presudio to znači da nije kriv, jer niko sem Legije nije u zatvoru.