VREDNI antikviteti, istorijsko i kulturno blago, dijamanti i zlato, ali i oružje, kokain...

Ovo su izazovi sa kojim će se u narednom periodu danonoćno suočavati službenici Uprave carina, posebno Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja. Načelnik ovog odeljenja Ivan Ribać, u razgovoru za "Novosti", kaže da je ponosan na rad svih svojih kolega iz Uprave carina, jer su ove godine otkrili i zaplenili skoro tonu duvana, ali i druge robe.

Naši carinici sprečili su i krijumčarenje 81.000 boksova cigareta, 22 tone nafte, 430 kilograma narkotika, više od 10 kilograma zlata, ali i 839 ilegalnih migranata.

- Krijumčarenje cigareta je u porastu - kaže Ribać. - Na ovoj vrsti robe može da se ostvari značajan profit na razlici u ceni, ukoliko tovar dospe do zapodnoevropskog tržišta, gde je cena paklice neuporedivo veća nego kod nas. U poslednjih dve godine zaplenili smo i 6,5 tona duvana, ali ta roba nije više kod krijumčara tako popularna, kao ranijih godina. Ipak, narko-bosovi i dalje pokušavaju da prokrijumčare velike količine narkotika, pa gotovo svake godine zaplenimo oko pola tone. Droga je i dalje najunosniji biznis.

Pročitajte još - Tokom godinu dana zaplenjeno 3,7 tona narkotika

Ove godine naši carinici otkrili su i zaplenili 4,5 miliona evra, koje su strani, ali i naši građani pokušali da prokrijumčare. Najveća pojedinačna zaplena je bila na Preševu - tri i po miliona norveških kruna, što je oko 390.000 evra. Prema rečima Ribaća, primetno je da iz godine u godinu raste iznos zaplenjenih novčanica, za koje se sumnja da su potekle od narko-biznisa.

Ivan Ribać, Foto: Ž. Knežević


Zato naši carinici sa partnerskim službama stalno razmenjuju informacije, jer se samo tako prestupnicima i kriminalcima može stati na put.

- Možda će se oni truditi da uvek budu korak ispred nas, ali mi ćemo im disati "za vrat" - kaže Ribać. - Kriminal ne poznaje granice, zato je neophodna saradnja sa kolegama iz regiona, ali i zajednički rad svih službi u našoj zemlji. Podatke razmenjujemo 24 sata.

Nedavno je pripadnicima ovog odelja stigla operativna informacija da su krijumčari narkotika otkrili novi način prenosa droge, najčešće kokaina. Za ljudske "mule" su gotovo svi čuli, ali je pre izvesnog perioda otkriven slučaj u Španiji, koja je uvezla 50 krava iz Brazila. Prodavac i kupac, prema pratećoj dokumentaciji, bili su lokalni stočari. Želudac ovih životinja bio je pun kokaina. Modus je bio takav da se krave uspavaju, a da im se onda ubaci narkotik. Brodovima su transportovane do luke u Španiji.


GOLUBOVI U RUKAVIMA

NESVAKIDAŠNjI, gotovo bizaran slučaj, otkrili su naši carinici na Aerodormu "Nikola Tesla". Pažnju im je privukao jedan putnik sa dugačkom jaknom, debelih rukava. Pregledali su mu ručni prtljag pri izlasku iz zemlje, a na pitanje da li ima nešto da prijavi, odgovorio je da nema. - U jednom trenutku iz njegovog pravca počeli su da se čuju čudni zvuci - priča nam Ivan Ribać. - Kao neko pijukanje. Zatraženo je da skine jaknu. U njegovim rukavima na postavi su bile zašivene kratke čarape. U svakoj od njih bio je golub. Samo su im glave virile. Ukupno šest ptica. Odbio je da odgovori šta će mu. Golubovi su mu oduzeti. Nije nam bilo jasno kako je mislio sa njima u avion.
Pročitajte još - Srpska policija zaplenila više od 3,4 tone narkotika i oduzela više od 1.000 komada oružja (VIDEO)

Brazil je poznat po izvozu stoke i mesa, pa to u prvi mah nije izazvalo veću pažnju. Ipak, uskoro je otkrivena cela prevara. Pored krava, za krijumčarenje najunosnije droge na svetu koriste se i vrhunski psi. I njih kriminalci prvo uspavaju a onda im ubacuju drogu. U ovakvu vrstu "mula" narkobosovi transportuju od pola do kilogram kokaina. U pratećoj dokumentaciji obično se navodi da je reč o psima, koji idu na međunarodne izložbe. Tako se krijumčarima čini da će lako da pređu granicu.

- Snalaze se na različite načine - prenosi nam Ribać iskustva stranih kolega. - Naše je, međutim, da ih uhvatimo. Zato naš dan traje, mogu slobodno da kažem, 25 sati. Nedavno je, recimo, uočeno da su podmetači za tanjire nešto veće težine nego obično. Utvrđeno je kasnije da su potapani u tečni kokain. To se radi i sa tepisima, tapiserijama... Ponekad se takvi paketi šalju sa fiktivne adrese iz neke južnoameričke zemlje na neku od fiktivnih adresa u Evropi.

Kao svojevrsne "mula" koristi se i voće i povrće. Nedavno je u nekoliko španskih marketa prijavljen veliki broj reklamacija nasamarenih kupaca. Žalili su se da su banane pokvarene i pune "nekog praha". Uskoro je otkriveno da je iz kore banana vađeno voće, pa su punjene kokainom, a potom lepljene da izgledaju kao prave.

Pročitajte još - CARINICI ZAPLENILI PAPAGAJE: Krijumčarili ptice umotane u pletene džakove za krompir

- Naši službenici sa Upravom kriminalističke policije i njenom Službom za suzbijanje organizovanog kriminala, kao i Bezbednosno-informativnom agencijom, pomno prate sve najsavremenije "tendencije" kada je reč o krijumčarenju narkotika - ističe Ribać i kroz šalu dodaje. - Njihova mašta je neograničena, ali se mi nedamo. Pokušavaju da iskoriste i gužve na granicama i sitne sate, kada misle da smo usporeni i uspavani. Uvek pogreše. Narko-bosovi smišljaju uvek nove šeme, pa tako formiraju čak i narkokonvoje.

Oduzeto oružje, Foto: MUP Srbije


Spreme tri automobila. U dva po kilogram, a u trećem i do 70 kilograma narkotika. I dok se policija i carinici bave sa prva dva, čiji vozači glume nervozu i privlače pažnju kako bi bili uhvaćeni, onaj u kom ima najviše droge pokušava da prođe. Ali, naši carinici znaju i za tu caku.I MALINOI OTKRIVAJU DROGU

CARINICI i njihove kolege iz Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja imaju najsavremenije skenere u Srbiji i drugu opremu, osposobljene pripravnike, a uskoro će im se pridružiti i vrhunski obučeni psi, rase belgijski ovčar - malinoi.
- To su psi obučeni za otkrivanje cigareta, eksploziva i narkotika - navodi Ribać. - Neke od životinja biće obučene za detekciju dve vrste robe, recimo, eksploziva i cigareta...