Koštala je 4,5 miliona evra: Najskuplja kuća u Srbiji prodata je na ovoj lokaciji

NovostiOnline/B. Caranović

02. 03. 2020. u 10:15

Najskuplja nekretnina u Srbiji prodata u prošloj godini bila je kuća na Dedinju u Užičkoj ulici za koju je novi vlasnik platio 4.500.000 evra

Коштала је 4,5 милиона евра: Најскупља кућа у Србији продата је на овој локацији

Depositphotos

VLASNIK najskuplje prodate nekretnine u Srbiji lane, svoju kuću u elitnom beogradskom naselju Dedinje platio je 4,5 miliona evra! Ova vila u Užičkoj ulici koja važi za simbol moći, bogatstva i uticaja, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda rekorder je po ceni, dok je vicešampion stan u Beogradu na vodi plaćen 1.319.888 evra!

Kvadrat stana u novim višespratnicama uz Savu plaćen je 8.683 evra, što je trenutno najpaprenija cena u Srbiji. U Geodetskom zavodu kažu da iako novogradnja ima mnogo prednosti, centar prestonice, oko Trga republike i Knez Mihailove, i dalje drži izuzetno visoke cene. Uprkos ovim brojkama, podatak koji još više iznenađuje je da se u više od 70 odsto slučajeva nekretnine kupuju za keš!


- Iako starogradnja, na Obilićevom vencu kupljen je stan po ceni od više od 6.000 evra za metar kvadratni - podatak je RGZ. - Kreditni kupci nekretnina čine samo 30 procenata, dok ostali pazare za gotovinu.


Tokom prošle godine prodato je više od 100.000 nepokretnosti u Srbiji! Statistika pokazuje da je došlo do rasta prodaje nepokretnosti u novogradnji za 16 odsto i neznatnog smanjenja broja kupoprodaja u starogradnji od oko dva procenta u odnosu na prethodnu godinu.


- Ukupna vrednost tržišta nepokretnosti u 2019. godini, bila je oko 4,1 milijarde evra i povećana je za 12 odsto u odnosu na 2018, upravo zbog povećanja prodaje u novogradnji - kažu u RGZ. - Najviše novca je potrošeno u Beogradu, gde su kupci kuće i stanove lane platili gotovo 2,2 milijarde evra. Posle prestonice slede Novi Sad sa gotovo 470 miliona potrošenih evra, pa Niš sa 111 miliona evra, Subotica sa 78 miliona evra, Kragujevac sa 65 miliona evra, Pančevo sa 54 miliona evra, Zrenjanin i Novi Pazar sa oko 38 miliona evra.


Posmatrano po regionima, najveći broj kupoprodajnih ugovora sklopljen je na teritoriji Vojvodine - 35 odsto, dok ih je u Beogradu bilo 26 procenata.


O krovu nad glavom se najviše razmišljalo krajem godine, pa je najviše kupoprodaja registrovano u decembru, čak 10.671 ugovor.


- Kvadrat apartmana na Kopaoniku u starogradnji prodavan je prošle godine i za 4.000 evra, dok je rekordna cena novogradnje bila upola manja - kažu u RGZ. - Zlatiborski rekord bio je 2.000 evra po kvadratnom metru i ostvaren je u starogradnji. U Vrnjačkoj Banji i Banji Koviljači prodavala se samo starogradnja, a maksimalna vrednost kvadratnog metra apartmana bila je 946, odnosno 900 evra. Apartmanska novogradnja u Sokobanji ostvarila je rekord od 1.107 evra po kvadratnom metru.


ORANICE KAO OD ZLATA

OSIM kuća i stanova, veoma je traženo i dobro poljoprivredno zemljište - kažu u Republičkom geodetskom zavodu. - Najveća površina u prometu poljoprivrednog zemljišta, nešto više od 559 hektara, plaćena je 4,8 miliona evra na teritoriji opštine Novi Bečej. Najskuplje plaćen hektar je 100.000 evra u Gunarošu, u opštini Bačka Topola u severnobačkom okrugu.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Bob

03.03.2020. 14:32

ko je vlasnik tih nekretnina i odakle mu te pare??? pa 4 mil.eura ne mogu 5 generacija da zarade!!!